Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
нформація про призначення субсидій на опалювальний сезон 2020 – 2021 р.р.
 

     Субсидія призначається відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 № 807).


Житлова субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців. Після закінчення строку надання субсидії виконується автоматичне призначення на наступний період.

Періоди року, які використовуються для розрахунку субсидії:

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня

  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 247 «Про особливості надання житлових субсидій» у травні 2020 року на неопалювальний сезон були призначені субсидії без звернення для категорій сімей, які раніше мали звертатися за призначенням субсидії на наступний термін, а саме:

у складі яких є особи з доходами менше мінімальної зарплати;

у складі яких кількість фактично проживаючих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих;

внутрішньо переміщеним особам;

особам, які орендують житлове приміщення.

У неопалювальний період було виконано розрахунок без звернення для 11274 сімей. На теперішній час 9683 сім'ї отримують субсидії.

Автоматичний розрахунок житлових субсидій на опалювальний сезон 2020 - 2021 р.р. буде проведений для домогосподарств, які отримували субсидію в неопалювальному сезоні, а також тим, кому вона була призначена в сумі 0,00 грн. на неопалювальний сезон.

При розрахунку будуть враховані доходи громадян за І півріччя 2020 року, тобто з січня по червень 2020 року. Для непрацюючих пенсіонерів – дохід за серпень 2020 року.

Якщо в цей період особа не працювала, а працевлаштувалася за 2 місяці перед днем звернення за призначенням субсидії, заяву буде розглянуто комісією, за умови що єдиний соціальний внесок сплачено в повному обсязі за 2 місяці і буде продовжена його сплата.

Громадяни, які втратили роботу в період карантину та зареєстровані в службі зайнятості як безробітні (відповідно до п.1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України), можуть отримати субсидію на підставі заяви про призначення житлової субсидії, декларації про доходи та майно та інформації центру зайнятості про їх перебування на обліку. При цьому для розрахунку житлової субсидії при зверненні з початку опалювального сезону враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати за І півріччя 2020 року, тобто їх попередні доходи не впливають на суму субсидії.

Нагадуємо, що отримувачі субсидії зобов’язані повідомляти протягом місяця органи соціального захисту населення про наступні зміни:

- склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу;

- перелік отримуваних послуг;

- зміну виконавця послуг;

- про здійснення одноразової покупки, придбання або набуття права власності на майно, вартість якого перевищує 50 тисяч гривень.

Але, звернутися з новою заявою та декларацією про призначення субсидії в опалювальний сезон повинні будуть тільки ті громадяни, у яких відбулися зміни складу сім'ї або складу зареєстрованих у житловому приміщенні.

Субсидія орендарю житла надається до кінця опалювального сезону (але не більш, ніж до кінця строку дії договору оренди). В період дії карантину субсидію буде продовжено, але після закінчення строку дії договору оренди необхідно надати новий договір оренди.

Документи можуть бути подані особисто або надіслані поштою. Крім того, в Україні працює система онлайн-оформлення субсидій.

За постановою 247 на період карантину розрахунок житлових субсидій проводиться з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, що встановлені  постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014. № 409, незалежно від кількості днів дії карантину на місяць.

Так як карантин в Україні подовжено, розмір субсидій буде розраховуватись за збільшеними нормами споживання комунальних послуг, які було підвищено з 01.03.2020, а саме:

норма споживання водопостачання та водовідведення збільшилась з 3,6 куб.м до 5,4 куб.м на особу,

електропостачання - зі 100 кВт до 150 кВт для сім’ї з однієї особи, газопостачання для приготування їжі – з 5,4 куб.м до 8,1 куб.м на особу.

Норми теплопостачання залишились без змін:

у разі використання теплової енергії для централізованого або автономного опалення абонентами, житлові будинки яких обладнані вузлами комерційного обліку та/або розподільного обліку, - 0,0383 Гкал на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;

у разі використання теплової енергії для централізованого або автономного опалення абонентами, житлові будинки яких не обладнані вузлами комерційного обліку та/або розподільного обліку, визначається за формулою:

у разі використання природного газу для індивідуального опалення - 4 куб. метри природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період;

у разі використання електричної енергії для індивідуального опалення - 30 кВт·г на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період.

Важливо! З 01.07.2020 змінено методику розрахунку сукупного доходу для призначення інших соціальних допомог, зокрема одинокі мами та малозабезпеченість. Тепер розмір призначеної субсидії враховується до сукупного доходу родини.

Увага! При розрахунку сукупного доходу сім’ї для субсидії не враховується разова допомога при народженні дитини, аліменти, державна соцдопомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допомога внутрішньо переміщеним особам. Решта видів соціальних виплат (в тому числі стипендія) підлягають обліку.

Для приватних підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, сукупний дохід (незалежно від отриманого прибутку) за кожен місяць розраховується за таким принципом:

  • ФОП платники єдиного податку 1 групи — зараховується дохід на рівні мінімальної заробітної плати, встановленої Кабміном, станом на кінець періоду, за який враховуються доходи (4723 грн.);

  • ФОП платники єдиного податку 2 групи — два розміри мінімальної зарплати;

  • ФОП платники єдиного податку 3 групи — три розміри мінімальної зарплати.

 

 

Хто не має права на житлову субсидію в 2020 році?

  • орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду;

  • особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень;

  • володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами;

  • особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією будь-яким законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;

  • боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень);

  • власники житлових приміщень з великою квадратурою: опалювальна площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку — 200 кв. м. Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї;

  • особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Навіть якщо за рішенням комісії таким особам надається право на призначення субсидії, їм автоматично зараховуються в дохід розмір мінімальної заробітної плати станом на кінець періоду, за який враховуються доходи (4723 грн.), що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії.


< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021