Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Інтеркультурний семінар в Іспанії
 

 27-28 жовтня в Сан Себаст’яні (Іспанія) проходив семінар "Подолання упереджень і взаємодія з релігійними меншинами", організований в рамках програми Ради Європи та при співпраці з університетом Токіо.

На семінар були запрошені представники влади, громадських організацій та релігійних громад з міст, що входять в Програму «Інтеркультурні міста», а також експерти Ради Європи. Провідними модераторами семінару були менеджер проекту Іванна Д'Аллесаріо та доктор Андрю Ортон з Дормского Університету. Дослідницьку частину представляв доктор Норіхіто Такахаші з університету Токіо. Семінар зібрав 50-60 учасників. Засідання проходили в чудовому будинку, що служив літньою резиденцією для колишнього іспанського диктатора Франко.

Два дні роботи семінару були побудовані в форматі пленарне засідання + робота в групах. Три частини включали в себе 1) міркування про проблеми життя і діяльності релігійних меншин в міських громадах, 2) досвід різних структур міської влади, громадських організацій та релігійних громад щодо подолання упереджень і взаємодія для досягнення миру і благополуччя 3) складання рекомендацій для Ради Європи, заснованих на позитивному досвіді.

Учасники інтерактивного семінару відвідали ісламський культурний центр в Сан-Себаст’яні й храм поклоніння «Кільце Мебіуса» при архітектурному університеті. Це екзотичне спорудження, курсова робота студентів, які вивчали різні релігії й в своєму проекті, вони намагалися відтворити універсальні принципи всіх релігій у архітектурному об’єкті.

Україну, на цьому семінарі, представляли Михайло Брицин, секретар міжконфесійного комітету християнських церков міста мелітополь та  Ігор Салецький, начальник департаменту національностей и релігій Віннецької облдержадминистрації. В якості позитивних практик М. Брициним була презентована діяльність Міжконфесійного комітету християнських церков міста Мелітополя – розробка четвертої інтеграційної теми «Привітальна політика міста та культурно-духовні практики громади» Плану міжкультурної інтеграції міста Мелітополь на 2015-2020 рр.», проведення спільних релігійних свят, концертів, соціальних акцій, сімейних фестивалів.

Ігор Салецький (Вінниця) розповів про діяльність при Вінницькій ОДА міжрелігійного ради, на базі якої встановлено конструктивний інтеркультурний діалог.

Підсумовуючи результати семінару, було відзначено, що однією з причин виникнення упереджень стає закритість релігійних груп. Це особливо проявляється у випадках вимушеної еміграції на нові місця проживання, в середовище, де релігійні переваги місцевих жителів різняться. І якщо при цьому нова група не докладає достатніх зусиль для соціалізації  в нових умовах, то оточуючі можуть сприймати її вороже. Ще однією причиною упереджень можуть служити неправильні дії міської влади. Не прагнучи зробити новоприбулих дієвою частиною міської громади, влада сприяє їх маргіналізації в культурному та соціальному житті. Третьою причиною називали роботу  ЗМІ. Женучись за сенсаціями, вони охочіше розповідають про кримінальні сюжети, ДТП, конфлікти та інший негатив. Як висловилася мусульманка з однієї з європейських країн, «історії про мусульман потрапляють на шпальти газет тільки, якщо поліція реєструє правопорушення». Крім того, зазначалося, що ЗМІ культивують упередження, коли порушують етичні норми в області сатири - все ж жартувати над «вибухонебезпечними» гаджетами і над священними для людей особистостями чи подіями не одне й теж.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021