Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Виконавчий комітет Мелітопольської міської ради закликає не спалювати суху траву та рослинні залишки

 

 Спалювання сухих рослинних залишків  для наших громадян стало настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди це завдає довкіллю і здоров’ю людей. З листям і рослинними залишками часто спалюється і безліч усілякого сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і канцерогенні сполуки. Такі вогнища є особливо небезпечними для здоров’я дітей і хворих із легеневою патологією.

Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми і корисні комахи. Мікрофлора та мікрофауна в місцях підпалів відновлюється тільки через 5-6 років, а часто не відновлюється ніколи до первинного стану.

При згорянні сухої трави і рослинних залишок утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту. Так як за нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у ґрунт.

На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових і лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

При близькому розташуванні вогнищ біля високовольтних ліній електропередач, густий дим за певних умов здатний стати причиною короткого замикання ЛЕП, так як є напівпровідником.

Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах.

Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. В основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

За шкоду завдану довкіллю та здоров’ю людей порушник може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, відповідно до чинних законодавчих та нормативних актів.

Згідно з ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» за спалювання на території міста листя, гілок та сміття, передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу: на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Про спалювання сухої трави і листя місцевими жителями необхідно повідомляти:

  • державну екологічну інспекцію у Запорізькій області – тел. (061) 286-99-40;

  • диспетчерську службу виконавчого комітету Мелітопольської міської ради – тел. 15-80;

  • Мелітопольський відділ поліції ГУНП в Запорізькій області – тел. 102;

  • відділ з благоустрою та екології виконавчого комітету Мелітопольської міської ради – тел. 44-45-54.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021