Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Методи боротьби з розповсюдженням карантинних рослин
   

Карантинні бур’яни — це особливо шкідливі адвентивні види рослин, які не тільки засмічують та знижують врожайність сільськогосподарських культур, продуктивність пасовищ, але і є шкідливими для здоров’я людей. 

Враховуючи біологічні особливості карантинних бур’янів та умови їх проростання на території міста, для ефективної боротьби з їх розповсюдженням необхідно застосовувати механічний, хімічний та фітоценотичний методи.

Механічний метод – систематичне (3-4 рази) скошування рослин з початку вегетації (квітень-травень) до цвітіння (кінець липня – початок серпня) або виривання з корінням.

Хімічний метод – застосування для обприскування бур’янів на засмічених ділянках безпечних засобів, які інгібірують ріст та розвиток рослин або гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Фітоценотичний метод – знищення карантинних рослин на засмічених ділянках шляхом переорювання ґрунту з подрібненням рослинних решток та наступним висівом на цих ділянках багаторічних злаково-бобових травосумішей або газонних трав чи розстиланням газонних рулонів.

Штучне створення заростей багаторічних трав сприяє пригніченню осередків бур’янів. Добре себе зарекомендувало застосування суміші багаторічних злакових трав з бобовими, які розростаючись на другий-третій рік, практично повністю витісняють амброзію з території.

У зв’язку з тим, що багаторічні трави повільно ростуть в перший період вегетації, найбільш ефективним є поєднання попередньої обробки ґрунту для знищення вегетуючої карантинної рослини з наступним посівом багаторічних трав і травосумішей в оброблений ґрунт.

Підбір трав для посіву проводиться з урахуванням умов зони вирощування і умов міста.

Для м. Мелітополя – степової, посушливої зони найбільш ефективні чисті посіви наступних видів: конюшина біла (повзуча) (Trifolium repens), конюшина сунична (Trifolium ambiguum), спориш звичайний (гірчак звичайний) (Polygonum aviculare).

Гарні результати дає висів травосумішей наступних видів рослин: мітлиця тонка (Agrostis capillaris), райграс пасовищний (Lolium perenne), костриця червона (Festuca rubra), костриця овеча (Festuca ovina), тонконіг лучний (Poa pratensis), еспарцет виколистий (посівний) (Onobrychis viciifolia), еспарцет піщаний (Onobrychis arenaria), келерія гребінчаста (Koeleria cristata), тимофіївка степова (Phleum phleoides) та інші.

Для ефективної боротьби з карантинними рослинами необхідно не тільки комплексне застосування механічного, хімічного і фітоценотичного методів, а й підвищення відповідальності за неналежне утримання земельних ділянок їх власників та орендарів, прилеглої території суб’єктів господарювання. Очищення власних земельних ділянок та прилеглих територій сприяє зменшенню площі розповсюдження карантинних рослин і зниження їх негативного впливу на довкілля і здоровя людей.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021