Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Видалення та обрізання дерев в межах м. Мелітополя
  На території м. Мелітополя можна спостерігати процедуру часткового обрізання або повного видалення  дерев різних порід та  віку.  Нормативним документом, якій регламентує порядок утримання дерев та поводження з ними є наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105 „Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України”.  Відповідно до п. 9.1.11. зазначеного наказу під час догляду за зеленими насадженнями застосовують три види обрізання: формувальне, санітарне й омолоджувальне.  

      Формувальне обрізання дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо). Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони. Таке обрізання рекомендується здійснювати ранньою весною, до початку вегетації (кінець лютого - квітень). У районах з м'якою зимою, де температура повітря не опускається нижче мінус 10° C, допускається осіннє формування після листопаду. Хвойні породи погано переносять обрізання, тому його проводять лише на деяких видах туй, ялин, ялівців, які використовують у високих живоплотах уздовж шосейних доріг і залізниць, біля меморіалів.     

            Санітарне обрізання крони виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, його потрібно проводити щороку протягом вегетаційного періоду. 

            Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох - трьох років. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне - зріз крони до основи скелетних гілок. Існує певний перелік дерев, які можна обрізати, а недотримання певних вимог призводить до їх знищення. Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, тополя, з хвойних - ялина колюча (форма срібляста), модрина.

Під час проведення щорічних обстежень зелених насаджень постійно діючою комісією, створеною згідно з розпорядженням міського голови від 27.01.2016 № 88-р «Про затвердження складу постійно діючої комісії з обстеження зелених насаджень та втрату чинності розпорядження міського голови від 21.11.2016 № 724-р» виявляються аварійні дерева, що підлягають видаленню. 

            Повне видалення зелених насаджень проводиться відповідно до вимог  постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006  № 1045 зі змінами. Зокрема, видалення зелених насаджень у межах м. Мелітополя проводиться відповідно до акту обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, за участю представника Державної екологічної інспекції у Запорізькій області.  

            Наголошуємо, що всі суб’єкти господарювання повинні дотримуватись чинних номативно-правових актів у даній сфері.  

Відповідно до переліку Порушень Правил благоустрою територій м. Мелітополя, за які настає відповідальність згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачена адміністративна відповідальність за самовільне (без акта обстеження зелених насаджень) зрізування дерев та кущів, обрізка дерев на території міста (п.2.5).

За порушення вимог ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою   населених   пунктів,  правил   благоустрою  територій   населених пунктів» настає адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021