Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Відкриття виставки Надії Денисюк «Барви на весь світ»
 

 21 лютого 2018 року в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулось урочисте відкриття 20-ї ювілейної персональної виставки Надії Денисюк «Барви на весь світ», на якій представлено понад 70 робіт з тисячного творчого доробку майстрині.

Теплі слова, щирі вітання висловили представники влади, колеги, друзі та шанувальники таланту вишивальниці – начальник відділу культури ММР ЗО Михайло Семікін, начальник відділу муніципального маркетингу Олександра Григорович, директор музею Лєйла Ібрагімова, керівник Новомиколаївського шкільного музею Надія Хавер, ветерани культури Євгенія Харитонова та Вілен Усіков, майстрині з «Надії».
 


Біографічна довідка

Денисюк Надія Михайлівна - вишивальниця (українська традиційна вишивка), член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (2005), заслужений майстер народної творчості України (2008) – народилася 22 вересня 1934 року в Харкові. Незабаром родина переїхала до Мелітополя і Надія навчалась в СШ №13. В 1947 році переїхали в Киргизію, звідти – в Молочанськ. В 1951 році родина повернулась в Мелітополь. У 1965 році закінчила Полтавський технікум м'ясної промисловості за фахом «технік-технолог». З 1952 по 1990 рік пройшла трудовий шлях на Мелітопольському м'ясокомбінаті аж до начальника цеху.

Рукоділлям Надія Михайлівна займалася з дитинства. Першу свою роботу вона зробила, будучи школяркою. Мистецтву цього ніде не вчилася, в основному все дізнавалася з книг. В її бібліотеці, яку майстриня збирає не один десяток років, - сотні спеціальних видань, альбомів, публікацій.

Після виходу на заслужений відпочинок в 1990 році Надія Денисюк всю себе присвятила творчості. Вона володіє 50 техніками вишивання (зі 120 традиційних українських), в’яже гачком, спицями, на машинці. Своє мистецтво Надія Михайлівна пропагує серед дітей: демонструючи свої роботи в школах, інтернатах, ПТУ, жіночій виховній колонії для неповнолітніх та інших місцях.

В 1998 році вперше представила свої роботи на виставці в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї.

В 2000 році Надія Денисюк організувала та очолила об’єднання майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Надія», якому в 2006 році будо присвоєно звання «народне аматорське товариство», і стала членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Щороку її роботи беруть участь у півтора-двох десятках виставок - багато з яких персональні (у тому числі і за межами Мелітополя - в інших містах Запорізької області). За 20 років своєї творчості майстер брала участь у понад 400 виставках, основні з яких – в Лондоні, Києві, Харкові, Донецьку, Хмельницьку, Львові, Одесі, багатьох містах Криму і, звісно ж, в рідних Запоріжжі та Мелітополі.

З 2005 року Надія Денисюк почала відроджувати та вишивати козацькі рушники. 11 липня 2007 року поклала перший стібок на «Рушникові національної єдності України» на острові Хортиця. Також Надія Михайлівна розробила схему скатертини-оберегу «Скатертина злагоди та миру», виконала панно «Прапор Асоціації національно-культурних товариств», автор проекту 6-метрового рушника – оберегу Мелітополя «Єднання поколінь».

На І республіканському бієнале української народної вишивки "Український рушничок» ім. В.Роїк» (Сімферополь, 2013) вишивки Н.М. Денисюк удостоєні Гран-прі. Вона в числі 6-ти майстрів від України приймала участь в «Днях України у Великобританії». Загалом має більше 100 грамот та нагород.

Роботи Надії Михайлівни знаходяться по всьому світу – в Росії, Казахстані, Молдові, Польщі, Угорщині, Китаї, Норвегії, Ізраїлі, Франції, Італії, Канаді, Німеччині, Англії та навіть Америці.

Ім’я Заслуженої майстрині народної творчості Надії Денисюк внесено в книги «Сучасна вишивка», «Заслужені люди України», «Хто є хто на Мелітопольщині», «Шевченкіана Мелітопольщини», «Енциклопедія сучасної України», «Славетні запоріжці» та інші енциклопедичні монографії.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021