Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Збережемо „Алею Слави”!

 У 2015 році створено об’єкт природно-заповідного фонду України місцевого значення парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва «Алея Слави», згідно з рішенням 42 сесії Запорізької обласної ради 6 скликання від 09.04.2015 № 24.

Територія парку площею 1,0511 га розташована у межах м. Мелітополя по вул. Парковій, у безпосередній близькості до центру міста.

В «Алею Слави» входять сходові марші, що зв'язують вул. Гетманську в нижній частині міста з площею Перемоги, з встановленими на них гранітними плитами з іменами визволителів м. Мелітополя, що отримали під час другої світової війни за свої подвиги звання Героя Радянського Союзу, та прилегла територія.

Ботанічна цінність парку полягає в тому, що тут зростає 32 види деревних і чагарникових порід, у складі 18 родин, які представлені різноманітними видами посадок – алейними, груповими, куртинними, поодинокими, а також у вигляді живоплотів.

Тут ростуть сосна кримська, ялівець віргінський, широкогілочник східний, тополя чорна, тополя біла, тополя Болле, клен польовий, клен червоний, клен татарський, клен ясенелистий, бузок угорський, ясен звичайний, ясен ланцетний, бирючина звичайна, катальпа бігнонієвидна, липа серцелиста, таволга Вангутта, черемха віргінська, смородина золотиста, бузок звичайний, кампсис повзучий, жимолость татарська, садовий жасмин не пахучий, садовий жасмин дрібнолистий, айлант найвищий, береза повисла, гіркокаштан дрібноквітковий, робінія звичайна, в’яз граболистий.

Пейзажна виразність території пов’язана перш за все зі значним перепадом висот між верхньою і нижньою точками та значною оглядовістю території схилу і нижньої частини міста з оглядового майданчика на площі Перемоги. Ще більше пейзажна виразність території проявляється з нижньої частини міста - від площі перед магазином «Фуршет» та майданчика головного корпусу МДПУ ім. Б. Хмельницького. Озеленення схилу декоративними породами дерев і кущів ще більше підвищить пейзажну привабливість даної території.

Ландшафтна цінність території. Парк охоплює три ландшафтно-геоморфологічних рівні у межах правого ерозійного схилу річкової долини Молочної, які згідно з ландшафтним районуванням належать до зонально-інтразональних місцевостей річкових долин. Потенційно уздовж вказаного схилу були виражені три річкові тераси - від третьої до найвищої - шостої. Але у зв’язку з розвитком м. Мелітополя і будівничими роботами ці тераси були нівельовані і виражені слабо. Значна потенційна ерозійна активність території зумовлює необхідність закріплення схилів шляхом висадження деревних і чагарникових насаджень. На теперішній час безлісі схили по обидва боки від «Алеї Слави» щороку частково змиваються сильними зливовими опадами, що у перспективі незмінно призведе до утворення ерозійних форм та необхідності вкладання додаткових коштів для їх рекультивації. Тим більше, що ця алея є місцем значної концентрації місцевих жителів і гостей нашого міста, особливо у святкові та сприятливі за погодою дні.

Зміцнення схилів території парку шляхом висадки дерев і чагарників дозволить уникнути можливих зсувів ґрунту і пов’язаних з цим наслідків, значно покращить пейзажну виразність цієї території, підвищить її естетичну привабливість і цінність.

Всім бажаючим взяти участь в озелененні парку під час місячнику з благоустрою міста необхідно звернутись до відділу з благоустрою та екології виконкому за тел. 44-45-54.

(Стаття підготовлена за матеріалами МДПУ ім. Б. Хмельницького)

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021