Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Інформація про стан реалізації Конвенції ООН про права дитини у м. Мелітополі

 Конвенція про права дитини була прийнята та відкрита для підписання та приєднання резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року. Цей особливий документ було ратифіковано 191 країною світу.

Преамбула Конвенції ООН про права дитини містить таку важливу інформацію, як:

  • діти мають право на особливе піклування та допомогу;

  • сім'я несе відповідальність за повний та гармонійний розвиток дитини;

  • дитина потребує спеціальної охорони, піклування і захисту як до, так і після народження;

  • діти, які живуть у виключно тяжких умовах, потребують особливої уваги;

  • важливість традицій і культурних цінностей суспільства, в якому зростає дитина;

  • важливість міжнародного співробітництва для поліпшення умов життя дітей в кожній країні.

  • Всі діти потребують повноцінних умов для розвитку і зростання.

  • Усі дії щодо дитини мають виконуватися в інтересах дитини.

Служба у справах дітей Мелітопольської міської ради, управління у справах молоді та спорту Мелітопольської міської ради, управління освіти Мелітопольської міської ради, відділ охорони здоров’я Мелітопольської міської ради, Мелітопольський відділ поліції ГУНП в Запорізькій області, Мелітопольський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділ культури Мелітопольської міської ради, управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради виконують заходи, спрямовані на забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей, організації їх морального, фізичного та розумового розвитку, поліпшення соціальної підтримки сімей з дітьми, виховання відповідального батьківства та запобігання соціальному сирітству в м. Мелітополі.

І. Охорона здоров'я та формування здорового способу життя дітей

У м. Мелітополі вживаються заходи щодо створення умов для народження здорової дитини, збереження здоров'я кожної дитини протягом усього періоду дитинства, забезпечення доступу до високоякісних медичних послуг. У м. Мелітополі продовжують впроваджуватися сучасні пренатальні технології в КУ «Мелітопольський міський пологовий будинок» ММР ЗО та відокремленому підрозділі дитяча лікарня КУ «ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» ММР ЗО, а саме: сумісне перебування матері з дитиною, методики грудного вигодовування та інше.

Відокремлений підрозділ дитяча лікарня КУ «ТМО «Багатопрофільна лікарня ІМЛ та ШМД» ММР ЗО та КУ «Мелітопольський міський пологовий будинок» ММР ЗО мають статус «Лікарня, доброзичлива до дитини».

У відокремленому підрозділі дитяча лікарня КУ «ТМО «Багатопрофільна лікарня ІМЛ та ШМД» ММР ЗО функціонує відділення «Клініка, дружня до молоді», де ведуть прийом такі спеціалісти, як: підлітковий терапевт, уролог, гінеколог, дерматолог та психологи, які надають медико-соціальну та консультативну допомогу дітям та молоді. Ведеться робота зі збереження репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ/СНІДу, інфекцій, що передаються статевим шляхом та формування відповідної поведінки серед підлітків та молоді щодо власного здоров’я.

Протягом 2017 року – поточного періоду 2018 року КУ «Мелітопольська міська дитяча лікарня» ММР ЗО отримала в якості благодійної допомоги ліжко для новонароджених на суму 10,2 тис.грн., ваги електронні на суму 6,5 тис.грн. За рахунок бюджету розвитку на суму 608,7 тис.грн. придбано апарат для штучної вентиляції легень.

Протидія ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, наркоманії.

З метою профілактики ВІЛ/СНІДу фахівцями із соціальної роботи у Мелітопольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2017-2018 році проведено 18 інформаційно – просвітницьких заходів серед різних категорій дітей та молоді, направлених на підвищення інформованості ризикованої поведінки щодо інфікування ВІЛ та популяризації здорового способу життя (охоплено 157 осіб).

Також, з метою забезпечення підвищення рівня поінформованості населення, а особливо молоді, про загрозу поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу, сприяння формуванню толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, формування мотивації до здорового способу життя і безпечної поведінки розповсюджується друкована продукція інформаційно-профілактичного спрямування.

Системно в усіх дошкільних установах проводяться комплекси заходів, яка забезпечують залучення дітей різного віку до активних форм фізичної культури:

- спортивні флешмоби - ДНЗ № 1, 20,41, 44, 43,47, 99;

- спортивний калейдоскоп - ДНЗ № 17, 6, 9, 36, 20, 21, 30;

- фізкультурний фестиваль - ДНЗ № 78, 26,14,48;

- спортивні розваги «Джунглі кличуть" – ДНЗ № 8,2,5,24,40,46,49;

- мульти-вікторини «За здоров’ям у казки» - ДНЗ № 17,29,30,38,39,44;

- т урнір з напольних шахів – ДНЗ № 43, 99,47;

- бінари «Здорова дитина – майбутнє України» (спортивний калейдоскоп) - ДНЗ № 17 + ЗОШ № 24; ДНЗ № 99 + ЗОШ № 15

В усіх дошкільних закладах проведено:

- понад 100 тематичних занять, 50 спортивних ігор, 30 народних ігор, 27 фото колажів та виставок спортивного обладнання;

- благодійні театральні вистави та ярмарки «Від серця до серця» для допомоги в лікуванні онкохворих дітей;

- створено 27 інформаційних бюлетенів, оформлено 34 стенди та стінних газет для педагогів і батьків;

- інформування на сайті дошкільного закладу про проведенні заходи;

- нагородження переможців за визначеними категоріями.

Всього в організованих заходах ДНЗ взяли участь 3291 дітей 3 – 6 років; 361 педагогів; 304 батьків.

З метою пропаганди активного способу життя, як одного з чинників гармонійного розвитку людини 06 квітня 2018 року з 11:00 години у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації відбувся Фестиваль ранкової зарядки «Рух заради здоров’я», організатором, якого виступили управління молоді та спорту. В рамках фестивалю проведено ряд заходів за участю 19134 осіб. У Парку культури і відпочинку ім. Горького відбулося урочисте відкриття міського заходу «Заради здоров’я, заради життя» з нагоди відзначення Дня здоров’я та показові виступи вихованців спортивних шкіл міста. Всього у заході взяло участь понад 500 осіб. Всього у міських заходах з нагоди Всесвітнього дня здоров’я взяли участь біля 20,0 тис. осіб усіх верств населення.

Оздоровлення та відпочинок

Згідно з міською програмою «Оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки» на 2017 рік, затвердженої рішенням 26 сесії Мелітопольської міської ради Запорізької області VІІ скликання від 08.12.2016 № 2/18 до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Северянін» на ІІ та ІV зміни було направлено 127 дітей, з числа яких 41 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування.

За рахунок коштів обласного бюджету у цьому ж році управлінням соціального захисту населення було забезпечено підбір та направлення 234 дітей пільгових категорій до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, що розташовані на території Запорізької області.

До державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» (м. Одеса) та державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек» (Київська обл.) у 2017 році за путівками з державного бюджету було направлено 51 дитину, яка потребує особливої соціальної уваги та підтримки.

Усього за рахунок бюджетних коштів послугами з оздоровлення та відпочинку було охоплено 412 дітей пільгових категорій міста, у тому числі 109  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до міської програми «Оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки», затвердженої рішенням 35 сесії Мелітопольської міської ради VІІ скликання від 29.11.2017 № 3/13 на цей час проводиться процедура закупівлі послуг з оздоровлення та відпочинку дітей.

За рахунок коштів державного бюджету до УДЦ «Молода гвардія» та МДЦ «Артек» з січня по травень 2018 року було направлено 19 дітей, серед яких 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У поточному році за бюджетні кошти усіх рівнів послугами з оздоровлення та відпочинку планується охопити 100% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за заявами, що надійшли до управління соціального захисту населення.

Крім того, оздоровлення та відпочинок дітей проходить в пришкільних таборах, дитячих оздоровчих установах, місцевому санаторії.

ІІ. Освіта

Управлінням освіти Мелітопольської міської ради продовжується робота з впровадження інклюзивного навчання в дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах.

Діяльність управління освіти у 2017/2018 н.р. була спрямована на створення рівних можливостей у здобутті дошкільної та загальної середньої освіти, особливо для дітей з порушеннями фізичного та інтелектуального розвитку. У 22 дошкільних навчальних закладах (далі – ДНЗ) здійснювалася комплектація груп компенсуючого типу та у 5 загальноосвітніх навчальних закладах (далі ЗНЗ) сформовані 3 корекційних та 4 інклюзивних класи на основі протоколів міської МПМПК.

З 01 вересня 2017 в ДНЗ № 2 почала функціонувати компенсуюча група для дітей із затримкою психічного розвитку, яку відвідують 10 дітей. На базі ЗНЗ № 24 відкрито підготовчий клас для дітей із затримкою психічного розвитку, в якому навчаються 14 учнів.

В місті забезпечується функціонування мережі груп компенсуючого типу:

  • 22 логопедичних групи для дітей з порушеннями мовлення (382 дитини);

  • 6 груп для дітей з затримкою психічного розвитку ( 73 дитини);

  • 1 група з порушеннями інтелекту (11 дітей);

  • 3 групи для дітей з вадами зору (59 дітей);

  • 2 групи для дітей з вадами опорно-рухового апарату (42 дитини);

  • 2 санаторні групи для дітей з психоневрологічними та серцево-судинними захворюваннями (19 дітей);

  • 3 інклюзивні групи, які відвідують 8 дітей з особливими освітніми потребами (ДНЗ № 40,46,47).

У 2017/2018 н.р. продовжують функціонувати:

  • на базі ЗОШ №4 корекційний 6-й клас для дітей з затримкою психічного розвитку, в якому навчаються 8 учнів (у 2016/2017 н.р. в даному класі навчалося 9 учнів (1 учениця перейшла до 6 класу масової школи).

  • на базі ЗОШ №1 корекційний 1-й клас для дітей з затримкою психічного розвитку, в якому навчаються 12 учнів.

З 1 вересня 2017 в ЗНЗ №№ 2, 4, 11 відкрито перші класи з інклюзивної формою навчання, в яких навчаються 65 учнів, 7 з них - з обмеженими можливостями. Протягом 2017-2018 рр на базі ЗОШ №№ 4,11 обладнані медіатеки.

З метою забезпечення прав дітей з особливими освітніми потребами та надання психолого-педагогічної допомоги, забезпечення системного кваліфікованого супроводу 34 сесією Мелітопольської міської ради Запорізької області VII скликання від 17.10.2017 № 5/1 було прийнято рішення про створення в Мелітополі комунального закладу «Інклюзивно-ресурсний центр» (КУ «ІРЦ»). Центр розташований на території Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю. В м Мелітополі попередньо в послугах інклюзивно-реабілітаційного центру потребують понад 700 дітей. Прийом дітей фахівці КУ «ІРЦ» почали з лютого 2018 року.

Основними завданнями КУ «ІРЦ» є:

1) проведення комплексної оцінки дітей з метою визначення особливих освітніх потреб дитини, в тому числі коефіцієнта її інтелекту, розроблення рекомендацій щодо програми навчання, особливостей організації психолого-педагогічної допомоги відповідно до потенційних можливостей психофізичного розвитку дитини;

2) надання психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються у дошкільних та загальноосвітніх навчальних

За протоколами фахівців КУ «ІРЦ» ММР ЗО станом на 29 травня 2018 року було обстежено 318 дітей, які будуть навчатися та виховуватися в закладах освіти м. Мелітополь за нозологіями:

в ДНЗ:

  • Логопедичні групи – 187 дітей;

  • ЗПР групи – 47 дітей;

  • Інклюзивні групи + ЗПР (ОРА) – 12 дітей;

  • ЗПР групи + слух – 3 дитини;

  • ОРА групи – 13 дітей;

  • Тифло групи – 17 дітей;

  • Група з порушеннями інтелекту – 1 дитина.

в ЗНЗ:

  • Підготовчий (1) клас – 15 дітей;

  • ОРА + ЗПР(4) клас – 3 дитини;

  • Інд. форма навчання – 2 дитини;

  • Школа-інтернат – 6 дітей;

  • Інклюзивний (1) клас – 7 дітей;

  • Масова школа (покращили стан) – 3 дитини.

  • ЗПР клас – 2 дитини

На основі комплексних висновків ІРЦ у 2018/2019 н.р., у м. Мелітополі планується відкриття :

-7 інклюзивних класи на базі ЗОШ №№ 2,4,6,7,22 НВК № 16;

- 1 інклюзивної групи на базі ДНЗ № 49;

- 2 корекційних підготовчих класів на базі ЗОШ № 2, 24.

Упродовж навчального року в закладах освіти систематично здійснюється щоденний контроль за відвідуванням учнями занять, з’ясовуються причини відсутності, вживаються відповідні заходи в разі необхідності. Але гарантоване державою право дитини на отримання освіти виконується, насамперед, організацією обліку дітей шкільного віку, яка відбувається відповідно до Порядку обліку дітей шкільного віку та учнів міста Мелітополя, затвердженим рішенням виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області від 26.04.2018 № 86/1. Згідно з визначеною територією обслуговування, складено списки дітей і підлітків шкільного віку від 6 до 18 років на кожний рік народження окремо.

Доступ дітей шкільного віку, які тривалий час не навчалися, або не навчалися взагалі, до навчання у школі або за індивідуальною навчальною програмою і програм розвитку особистості може бути забезпечено, у разі потреби.

III. Культурний і духовний розвиток дитини

Більшість тематичних заходів в Палацах культури проводиться безкоштовно для всіх мешканців міста. В Мелітопольському міському краєзнавчому музеї передбачено безкоштовне обслуговування дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей і родин Чорнобильців. Для всіх дітей існує пільга при оплаті за квитки та екскурсійне обслуговування. В бібліотеках міста передбачено пільги при наданні додаткових послуг, в оформленні реєстраційних документів.

Закладами культури проведено різноманітні масові заходи для дітей та підлітків (конкурсно-розважальні програми, вистави, конкурси, виставки, мюзикли, концерти).

Дитяча бібліотека «Мальвіна» Централізованої бібліотечної системи працює для максимальної реалізації права дитини на інформацію та розвиток особистості, на забезпечення доступу до культурних цінностей різних народів та різних епох. Також, у бібліотеці обладнано дитячу кімнату (молодший читальний зал), де проводяться різноманітні заходи, майстер-класи, сімейні турніри, працює безкоштовний 3D кінотеатр. У період літніх канікул дитяча бібліотека розгортає літературні колекції для дітей усіх вікових категорій та соціальних груп: на виставках та відкритих переглядах представляються книги та журнали на всі смаки та уподобання. Інтерактивними формами роботи були охоплені діти шкільного та дошкільного віку, які брали участь у іграх, логічних головоломках, літературних мозаїках, майстер-класах та вікторинах.

У бібліотеці ім. М. Горького в рамках реалізації соціокультурного проекту працює Клуб сімейного дозвілля для усіх вікових категорій населення.

У Мелітопольському міському краєзнавчому музеї щорічно проводяться масові заходи до Дня захисту дітей, театралізовані екскурсії, майстер класи, шоколадні майстерні, археологічні розкопки, квести, інтерактивні ігри, реалізовано програму «Музейні канікули» та «Музейний вихідний». Співробітниками музею розроблено та впроваджено в роботу серію освітніх інтерактивних програм - екологічна програма «Веселі заморочки на болотяних кочках», інтерактивна розважально-пізнавальна освітньо-виховна програма «Знай і люби свій край!», інтерактивна пізнавальна акція "Скарби Мелітопольщини», «Весела вікторина про рідну Україну», квест «Музейними стежками», освітньо-інтерактивна програма «Відчуй світ на дотик». Також, у 2017 році було відкрито сучасний інтерактивний простір «MLT MuseumSmartRoom» в рамках Всеукраїнської програми Арсенал Ідей України за підтримки благодійного фонду «Мистецький Арсенал».

У Палаці культури залізничників працює кінодискусійний клуб ««Я навчу тебе мріяти…»

В місті збережено мережу дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Діють 2 ДЮСШ №№ 1, 3 у яких на 12 відділеннях з таких видів спорту, як волейбол, гімнастика спортивна, бокс, легка атлетика, шахи, шашки, гандбол, баскетбол, дзюдо, боротьба вільна, гімнастика художня, стрибки на батуті (стрибки на акробатичній доріжці) систематично займаються 1582 вихованця.

З метою забезпечення змістовного дозвілля дітей у м. Мелітополі організовано роботу 6 позашкільних навчальних закладів: Палац дитячої та юнацької творчості; Центр туристсько-краєзнавчої учнівської молоді; Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді; Станція юних техніків; Мала академія наук учнівської молоді, Центр дитячої та юнацької творчості, гуртки та секції яких відвідує 4284 дитини.

IV. Захист прав дітей різних категорій

Соціальне забезпечення та підтримка сімей з дітьми

З метою розвитку і підтримки традицій, спрямованих на вшанування жінки-матері, популяризації системи цінностей сімейного виховання та в рамках святкування Дня матері та Міжнародного дня сім`ї у звітному періоді управлінням було проведено:

- святковий захід «Щаслива родина – міцна країна» для багатодітних сімей - членів громадської організації «Спілка багатодітних сімей Мелітополя» (2017 рік);

- тренінгові заняття «Сімейні цінності з точки зору прав та обов’язків» для членів громадських організацій міста.

Відповідно до міських програми «Реалізація заходів соціальної політики щодо сім’ї та дітей», затвердженої рішенням 26 сесії Мелітопольської міської ради VІІ скликання від 08.12.2016 № 2/19 та «Реалізація заходів соціальної політики щодо сімʼї та дітей», затвердженої рішенням 35 сесії VІІ скликання від 29.11.2017 № 3/17 забезпечується:

- перевезення дітей з функціональними обмеженнями до місця навчання в спецінтернат с. Кам’янське;

- видача посвідчень батькам та дітям з багатодітних сімей;

- ведення обліку багатодітних сімей шляхом їх соціальної паспортизації;

- підготовка матеріалів на розгляд координаційної ради з питань сім`ї, жінок охорони материнства і дитинства щодо порушення клопотання стосовно присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

До новорічних та різдвяних свят у 2017 році було забезпечено видачу солодких новорічних подарунків, придбаних за рахунок коштів міського бюджету, для дітей пільгових категорій міста у кількості 3000 шт.

Щороку на виконання розпорядження міського голови «Про затвердження заходів щодо підготовки та проведення Міжнародного дня захисту дітей» службою у справах дітей Мелітопольської міської ради, відділом культури Мелітопольської міської ради, Центром дитячої та юнацької творчості, управлінням молоді та спорту Мелітопольської міської ради, управлінням освіти Мелітопольської міської ради, Мелітопольським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді заплановано проведення святкових заходів з нагоди Міжнародного дня захисту дитини у м. Мелітополі. До свята придбано подарунки для дітей, які перебувають у КЗ «Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР, відвідують Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Мелітопольської міської ради, та дітей, які виховуються у прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу.

Запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей

З метою запобігання бездоглядності дітей та соціальному сирітству суб’єктами соціальної роботи здійснюється своєчасне виявлення, облік, проведення здійснення соціального супроводу сімей, які неспроможні виконувати виховні функції, надання комплексної допомоги сім’ям з дітьми.

З метою своєчасного виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах було здійснено 420 початкових оцінок потреб. За звітний період під соціальним супроводом перебувало 173 сім’ї та особи. Знято з соціального супроводу 115 сімей та осіб.

Службою у справах дітей Мелітопольської міської ради спільно з Мелітопольським відділом поліції ГУНП в Запорізькій області, Мелітопольським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, проводяться профілактичні рейди.

Протягом 2017 року проведено 124 профілактичних рейди щодо виявлення дітей, які потребують, соціального захисту. У результаті рейдів обстежено 235 родин, виявлено 35 дітей, які потребували влаштування, з них 21 дитина влаштована до КЗ «Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей», 14 - до КУ «Мелітопольська міська дитяча лікарня» за рахунок фінансування міської програми «Малятко. У 2018 році проведено 46 профілактичних рейдів щодо виявлення дітей, які потребують, соціального захисту. У результаті рейдів обстежено 87 родин, виявлено 9 дітей, які потребували влаштування, з них 6 дітей влаштовано до КЗ «Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей», 3 - до КУ «Мелітопольська міська дитяча лікарня» за рахунок фінансування міської програми «Малятко. З батьками дітей проводиться відповідна профілактична робота, вживаються заходи щодо повернення дітей до родини батьків.

Станом на 31.12.2017 на обліку перебувало 37 дітей, які перебували у складних життєвих обставинах, у зв’язку з проживанням у сім’ях, де батьки не виконують своїх батьківських обов’язків, з тим, що зазнали жорстокого поводження в сім’ї, з систематичним самовільним залишенням постійного місця проживання (діти виховуються у 28 родинах). Протягом 2017 року на обліку перебувало 83 дитини вказаної категорії. Станом на 29.05.2018 на обліку перебуває 29 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, які виховуються у 22 родинах.

У разі неможливості проживання дітей у родині, вирішується питання щодо тимчасового влаштування дітей, надання їм статусу дітей, позбавлених батьківського піклування та влаштування їх до родин громадян України або до державних закладів.

За умови втрати дитиною батьківського піклування службою у справах дітей Мелітопольської міської ради здійснюються заходи щодо першочергового влаштування дитини в сім’ї громадян України шляхом усиновлення, влаштування під опіку та піклування, до дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей. У разі неможливості влаштування дитини в сім’ю вживаються заходи для влаштування її до державного закладу.

Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Спеціалістами Мелітопольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та служби у справах дітей проводиться просвітницька кампанія щодо популяризації сімейних форм виховання дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Спеціалістами Мелітопольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться просвітницька кампанія щодо популяризації сімейних форм виховання дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в т.ч. запровадження послуги патронату над дитиною.

Проведено вуличні інформаційно-просвітницькі - акції «Кожній дитині потрібна сім’я», «Відчиніть двері свого серця», виступи на батьківських зборах, розміщено сіті-лайти з соціальною рекламою на проспекті, на міському телебаченні - роліки соціальної реклами, статті у газетах, інтренетвиданнях, сайтах.

У ММЦСССДМ під соціальним супроводженням перебуває 5 прийомних сімей та 1 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 20 дітей. Під час здійснення соціальної роботи прийомним дітям та прийомним батькам, батькам-вихователям та вихованцям надаються індивідуальні та групові послуги. З метою розвитку творчих здібностей прийомних дітей та вихованців ДБСТ, а також привернення уваги громади до сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і висвітлення позитивного досвіду функціонування прийомних сімей було організовано та проведено заходи - конкурс малюнків «Сімейні традиції», Арт-проект «В об’єктиві – сім’я», «Виготовлення великодневого декору».

На первинному обліку в службі у справах дітей Мелітопольської міської ради станом на 31.12.2017 перебуває 346 дітей, з них: 72 дитини-сироти та 274 дитини, позбавленої батьківського піклування. Станом на 29.05.2018 - 334 дитини, з них: 71 дитина-сирота та 263 дитини, позбавленої батьківського піклування.

Станом на 31.12.2017 громадянами України усиновлено 4 дитини, іноземними громадянами – 1 дитина, опіку та піклування встановлено над 28 дітьми, до прийомної сім’ї влаштовано 6 дітей, до дитячого будинку сімейного типу влаштовано 3 дитини, на виховання в рідну сім’ю повернуто 9 дітей, влаштовано до державних закладів 16 дітей.

Протягом 2018 року усиновлено 2 дитини, опіку та піклування встановлено над 12 дітьми, на виховання в рідну сім’ю повернуто 1 дитина, влаштовано до державних закладів - 1 дитина.

6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування виховуються у дитячому будинку сімейного типу та 11 дітей у 5 прийомних сім’ях, які функціонують у м. Мелітополі.

У 2017 році придбано дві 9-кімнатні квартири для функціонування новостворених дитячих будинків сімейного типу, до яких планується влаштувати 12 дітей. Відкриття ДБСТ планується у серпні 2018 року.

Службою у справах дітей Мелітопольської міської ради Запорізької області ведеться реєстр житла та майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Вживаються заходи щодо збереження житла за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, під час перебування їх у опікунів, закладах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях.

На виконання вимог чинного законодавства забезпечено контроль за використанням житла та майна, яке належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, що перебувають на обліку. 52 дитини, які перебувають на обліку, мають житло на правах приватної власності або користування. За 2017 рік прийнято 8 рішень щодо призначення опіки над житлом дітей. На квартирний облік щодо поліпшення житлових умов виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради, за поданням служби у справах дітей, поставлена 34 дитини. За 2018 рік прийнято 2 рішення щодо призначення опіки над житлом дітей, 2 – над рухомим майном дитини. На квартирний облік щодо поліпшення житлових умов виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради, за поданням служби у справах дітей, поставлена 5 дітей.

Якщо діти не мають житла та потребують поліпшення житлових умов, вживаються заходи щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа. На виконання заходів міської програми «Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на 2016-2018 роки», у 2016 році придбано 1 квартиру, у 2017 році придбано 1 квартиру. У 2018 році планується придбання 1 квартири для вказаної категорії осіб.

Крім того, у 2017 році за рахунок державної субвенції придбано 11 квартир, які надані для проживання особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У 2018 році також планується придбання житла за рахунок державної субвенції.

Захист дітей з інвалідністю

В місті, станом на 01.01.2018 мешкає 541 дитина з інвалідністю, у 92% з них оформлені індивідуальні програми реабілітації, завдяки яким діти забезпечені наданням соціальних та реабілітаційних послуг в центрі комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю.

Станом на 01.01.2018 року отримали реабілітаційні послуги 174 дитини з інвалідністю, а за період о 01.01.2018 по 01.05.2018 року – 72 дитини.

Згідно з Положенням Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю ММР ЗО у відділенні реабілітації дітей з інвалідністю сформовані групи для дітей, які проходять курс реабілітації в умовах денного відвідування за віком та діагнозом.

Реабілітаційна комісія відділення проводить первинне обстеження, метою якого є складання індивідуального плану реабілітації дитини з інвалідністю за рекомендаціями ІПР.

У відділенні працює різновікова група денного перебування у кількості 10 дітей з інвалідністю дошкільного віку з урахуванням індивідуальних особливостей розвитку та діагнозу.

Завдяки комплексному підходу до реабілітаційного процесу та з урахуванням особливостей захворювання дитини з інвалідністю, протягом курсу реабілітації у дітей розвивається логічне мислення, увага, зосередженість, стриманість, уява, пам’ять, розвиток артикуляційних та мовних можливостей, розвиток дрібної моторики, розширення кругозору, сприйняття, орієнтація у просторі, самовизначення, естетичний та художній смак, впевненість у своїх силах та поліпшується фізичний стан. Діти вчаться спілкуватися з однолітками та дорослими, в колективі, допомагати іншим, дотримуватись правил і встановленого порядку дій, співпраці під час сюжетно-рольових ігор, позитивного ставлення до себе і оточуючих, бути самостійними тощо.

Протягом курсу реабілітації в «Індивідуальному щоденнику розвитку дитини» фахівцями відділення фіксуються спостереження, динаміка розвитку дітей. В Центрі створені всі умови для реалізації особистого потенціалу дітей. Управлінням соціального захисту населення Мелітопольської міської ради забезпечується всебічна консультативно-правова допомога громадським організаціям осіб з інвалідністю та батькам дітей. Через засоби масової інформації ведеться роз’яснювальна робота про внесення змін у законодавчі акти.

Боротьба з використанням дитячої праці

У разі виявлення дітей, які залучалися до найгірших форм дитячої праці, психологічні послуги дітям можуть надаватися, у разі потреби, спеціалістами КЗ «Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей», Мелітопольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та практичними психологами навчального закладу.

Протидія торгівлі дітьми, сексуальній експлуатації, іншим формам жорстокого поводження

Для підвищення рівня усвідомлення та обізнаності населення з проблем запобігання насильству в сім’ї, інформація щодо попередження насильства в сім`ї та перелік організацій, до яких передусім треба звертатися, щоб захистити себе та своїх близьких від насильницьких дій, розміщена на офіційному сайті виконкому та направлена до міських газет.

З метою здійснення координації дій між суб’єктами соціальної роботи із сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, та комплексного вирішення питань кожної окремої сім’ї забезпечується робота координаційної комісії по роботі із сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Для забезпечення узгодженості дій органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, правозахисних органів та громадських організацій у створенні системи соціальних і спеціальних заходів у м. Мелітополі діє міська робоча комісія з питань координації дій щодо попередження насильства в сім`ї.

З метою проведення просвітницьких заходів щодо попередження насильства в сімʼї та протидії торгівлі людьми було організовано:

- міський відбірковий тур обласного конкурсу малюнків та фоторобіт «Світ без насилля»;

- тренінг з питань попередження та подолання гендерно-обумовленого насильства для педагогів-організаторів Центру дитячої та юнацької творчості; сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах, із залученням психолога-члена Благодійної організації «Благодійний фонд «Все можливо»;

- інформаційні заходи «Протидія торгівлі людьми» для членів громадської організації «Спілка багатодітних сімей Мелітополя» та педагогів Центру дитячої та юнацької творчості;

- лекційно-тренінгове заняття «Запобігання сексуальному насильству під час конфлікту» із залученням громадських організацій міста;

- тренінгове заняття «Попередження насильства в сім’ї» для батьків вихованців Центру дитячої та юнацької творчості;

- розповсюдження соціальної реклами щодо запобігання насильства в сімʼї та протидії торгівлі людьми.

Для покращення просвітницької роботи щодо підвищення рівня усвідомлення та обізнаності населення з проблем запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми, формування в суспільстві культури міжособистісного спілкування у місті Мелітополі щороку з 25 листопада по 10 грудня поточного проводиться ряд заходів в рамках щорічної акції «16 днів проти насильства».

На виконання заходів міської програми «Захист прав дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують особливої уваги, та профілактики правопорушень серед дітей», проведено:

- в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» протягом листопада-грудня 2017 спеціалістами ССД у навчально-виховних закладах 10 лекцій та профілактичний захід з конкурсом малюнків «Світ очима щасливої дитини» у КЗ «Мелітопольський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР;

- виготовлено друковану продукцію (буклети) щодо попередження жорстокого поводження з дітьми, яка розповсюджується серед дітей під час профілактичних заходів.

Захист прав дітей, які вчинили правопорушення

З метою запобігання дитячій безпритульності та бездоглядності, попередження правопорушень серед дітей запроваджено механізм інформування між підрозділами Мелітопольського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області, службою у справах дітей Мелітопольської міської ради, управлінням освіти Мелітопольської міської ради, закладами професійно-технічної освіти та навчальними закладами І-ІІ рівнів акредитації про дітей, які не навчаються, бродяжать, жебракують, зазнали жорстокого поводження в сім’ї.

З метою профілактики скоєння правопорушень проводяться додаткові профілактичні бесіди, лекції у навчальних закладах, рейди до місць навчання та проведення дозвілля дітей.

На засіданнях Координаційної ради з питань запобігання дитячої бездоглядності та профілактики правопорушень серед дітей при службі у справах дітей Мелітопольської міської ради аналізується стан злочинності серед дітей, виявляються причини та умови, які сприяють противоправній поведінці підлітків, стан роботи з дітьми, які перебувають у конфлікті з законом, стан проведення виховної роботи у навчальних закладах, стан утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у закладах, розглядаються питання щодо стану оздоровлення дітей, здійснення соціального захисту дітей, захисту прав та охоронюваних законом інтересів дітей. Засідання ради проводяться щоквартально із залученням представників інших структурних підрозділів Мелітопольської міської ради, закладів, установ та організацій.

У 2018 році службою у справах дітей ініційовано притягнення до відповідальності за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення 25 батьків, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків по відношенню до 30 дітей (у 2017 році 74 батьків по відношенню до 79 дітей).

У навчальних закладах працюють ради з профілактики правопорушень, діяльність яких спрямована на досягнення позитивних результатів у ранній профілактиці злочинності.

Спеціалістами служби у справах дітей проводиться профілактична робота серед дітей у закладах освіти, позашкільних закладах (лекції з використанням відеоматеріалів, бесіди з дітьми, робота з батьками на батьківських зборах). Під час проведення лекцій особлива увага приділяється ознайомленню дітей з їх правами та обов’язками, видами відповідальності дітей, формуванню здорового способу життя, профілактиці насильства серед дітей, суїцидів, жорстокого поводження. Так, протягом 2017 року проведено 42 лекції у навчальних та позашкільних закладах міста (у 2018 – 10 лекцій).

На виконання заходів міської програми «Захист прав дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують особливої уваги, та профілактики правопорушень серед дітей», проведено:

- 06.10.2017 на базі НВК № 16 спільно з Головним управлінням Національної поліції в Запорізькій області, управлінням освіти Мелітопольської міської ради профілактичний захід для учнів загальноосвітніх шкіл міста «Школа і поліція: моя Україна – правова держава».

-- 04.05.2018 проведено аналогічний захід для школярів на базі ЗОШ № 14.

V Участь дітей у житті суспільства

Педагогічними колективами освітніх закладів продовжується робота щодо формування соціальної активності та громадянської самосвідомості молоді через підтримку та розвиток учнівського самоврядування.

У закладах освіти реалізувалися проекти та програми: «Молодь за здоровий спосіб життя» (ЗОШ № 1), «Об’єднаймось за ради миру» (ЗОШ № 2), «Школа життєвого успіху» (ЗОШ № 4), «Інноваційний освітній простір як форма розвитку гімназії» (гімназія № 5), «Виховний простір» (гімназія № 5), «Вчимося жити разом» (гімназія № 5, НВК № 16), «Школа розвитку – школа здоров’я» (ЗОШ № 6), «Школа – дитина – родина» (ЗОШ № 6, ЗОШ № 8), «Життя – це творчість» (ЗОШ № 6), «Школа толерантності – школа взаєморозуміння» (ЗОШ № 6), «Твоє життя – твій вибір» (гімназія № 5, ЗОШ № 6, ЗОШ № 20, ЗОШ № 22), «Я – ми – родина – Батьківщина» (гімназія №9), «Мистецтво буди здоровим» (гімназія № 9), «Сходинки до мрії» (гімназія № 9), «Наш клас» (гімназія № 10), «Я – учень, я – випускник» (гімназія № 10), «Сімейна академія» (ЗОШ № 13), «Корекційно-розвивальна програма для дітей з девіантною формою поведінки» (ЗОШ № 13), «Програма профілактики адекватної поведінки «Ми проти!» (ЗОШ № 13), «Я – мелітополець» (ЗОШ № 14), «Я – громадянин України» (ЗОШ № 14), «Маршрут безпеки» (ЗОШ № 15, НВК № 16), «Класний клас + класний класний керівник» (НВК № 16), «Шлях до успіху» (НВК № 16, ЗОШ № 20), «З Двох роби три» (НВК № 16), «Демократична школа» (НВК № 16), «Стань творцем свого життя» (НВК № 16), «НВК-інформ» (НВК № 16), «Вибори» (НВК № 16), «Навчання протягом життя» (гімназія №19), «Клас під відкритим небом»» (гімназія №19), «Громадсько-активна школа» (гімназія № 19), «Обираючи життєвий шлях» (ЗОШ № 20, ЗОШ № 22), «Демократична школа» (СШ № 23), «Зміцнення міжрегіональної комунікації та співпраці» (СШ № 23), «Молодь дебатує» (СШ № 23).

Учасниками міжнародних проектів з питань виховання були колективи гімназії № 5, гімназії № 9, НВК № 16 та СШ № 23.

З метою створення онлайн та офлайн середовища для розвитку підлітків, у якому вони набудуть необхідних компетентностей та отримують можливість реалізувати командою власну ідею у своєму місті, у 2017 році було забезпечено впровадження Всеукраїнського освітнього проекту «Відкрий Україну». Учасниками заходу стали команди гімназії №5, ЗОШ № 8, гімназії № 10, ЗОШ № 11, ЗОШ № 14, НВК № 16, гімназії № 19, СШ № 23 та ЗОШ № 24.

За підсумками проведення півфіналу Всеукраїнського освітнього проекту, в якому взяли участь гімназія № 5, ЗОШ № 11, ЗОШ № 14 та гімназія № 19, почесне ІІ місце виборола команда ЗОШ № 14.



< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021