Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Майстер-клас з паперопластики у дитячій бібліотеці

 Напередодні Дня Конституції України бібліотека ім. А.Гайдара («Мальвіна») організувала майстер-клас з виготовлення оберегів-символів українського народу в техниці паперопластики.

Ознайомитися з рослинними і тваринними символами України та опанувати мистецтво паперопластики мали нагоду вихованці літнього дитячого табору «Фестивальний» Палацу дитячої та юнацької творчості ім. Д. Водвуденко

Діти із задоволенням робили паперових лелек, божих корівок та вишневих ягідок, наділених у природі, за віруванням наших пращурів, захисними властивостями.

Діти дізналися, що квітуча вишня – символ дівчини нареченої, ягоди – діти і мати, а вишневий сад – символ щасливої родини. І сьогодні для кожного українця образ вишні, «вишневого садочка» означає образ рідної домівки і рідного краю.

У традиційних уявленнях українців значне місце відводилося також багатому і різноманітному світу тварин. Звірі, птахи, плазуни, земноводні, комахи присутні в народних обрядах та іграх, у системі прикмет і ворожінь тощо.

Найулюбленішими тваринними символами українців є лелеки. Лелека – символ богині Зорі, символ поваги до батьків, символ сімейного благополуччя та щастя. Лелека – це святий птах, який, за повір’ям, має риси і звички, що притаманні людям. Існує легенда, що лелеки приносять до хати діточок. Тобто, коли на даху будинку оселився лелека, то найближчим часом слід чекати народження дитини, та й у самій домівці неодмінно пануватиме спокій, мир, злагода та достаток.

Оберегом і талісманом удачі вважається й божа корівка або іншими словами сонечко. В давнину люди поклонялися цій комасі і боготворили її. Це – «райська комаха» і не просто райська, а навіть свята, бо в неї на спинці сім темних плямок (святе число), як сім кольорів у веселки, як сім днів у тижні. За повір’ям вона здійснює посередницький зв’язок між небом і землею, між могутнім богом і людьми. Тому їй приписувалася магічна сила, здатність впливати на погоду. Люди намагалися не вбивати сонечок, щоб не накликати божого гніву.

Діти старанно та з гарним настроєм працювали над створенням оберегів. Паперові лелеки, божі корівки та вишневі ягідки, заряджені позитивною енергією, юні умільці взяли з собою, щоб захистити домівку від злих сил.


 

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021