Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Відбулось засідання виконкому Мелітопольської міської ради

Сьогодні пройшло засідання виконавчого комітету Мелітопольської міської ради на якому були розглянуті та прийняті такі питання: планові, житлові, архітектурні, питання МБТІ і будівництва та реконструкції, ЖКГ, тарифів та інші питання.

Планове питання було про підсумки роботи із зверненнями громадян у виконавчому комітеті Мелітопольської міської ради у 2007 році.

Протягом 2007 року у виконавчому комітеті Мелітопольської міської ради проводилась робота по виконанню вимог указів Президента України: від 13 серпня 2002 року № 700 „Про додаткові заходи щодо забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення” і від 14 квітня 2004 року № 434 „Про невідкладні заходи з удосконалення організації прийому громадян органами державної влади, органами місцевого самоврядування та посадовими і службовими особами цих органів”, розпоряджень голови Запорізької обласної державної адміністрації, рішень виконавчого комітету Мелітопольської міської ради, розпоряджень міського голови, впроваджувались заходи щодо забезпечення реалізації громадянами міста та району безперешкодного права на звернення.

Спеціалістами відділу координації роботи структур соціального захисту та по зверненнях громадян виконавчого комітету протягом звітного року здійснювався постійний контроль за дотриманням вимог діючого законодавства України при розгляді письмових та усних звернень громадян та організації їх особистого прийому, за забезпеченням своєчасного і якісного розгляду звернень та наданням повних письмових відповідей у встановлені законодавством терміни.

Звернення з дорученнями керівників Запорізької обласної державної адміністрації, з органів влади вищого рівня, найбільша кількість колективних листів, звернення від інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій розглядалися особисто міським головою.

Започаткована у 2007 році практика заслуховування на засіданнях виконавчого комітету Мелітопольської міської ради особистих звітів керівників структурних підрозділів виконкому, міської ради та комунальних підприємств міста. Так, протягом звітного року, питання роботи із зверненнями громадян та організація їх особистого прийому керівниками підрозділів, розглядалося чотири рази, а саме: 14 червня, 26 липня, 23 серпня та 11 жовтня. З доповідями про стан роботи із зверненнями громадян звітували: директор комунального підприємства „Водоканал”, начальник відділу координації роботи структур соціального захисту та по зверненнях громадян, начальник управління комунальною власністю Мелітопольської міської ради та начальник управління містобудування та архітектури. За результатами обговорення доповідей членами виконавчого комітету прийняті відповідні рішення.

Основна мета прийнятих рішень спрямована на усунення недоліків в роботі із зверненнями громадян, створення належних умов для проведення особистих прийомів, посилення контролю за станом виконавчої дисципліни, впровадження у плани роботи керівників підрозділів виконавчого комітету та Мелітопольської міської ради “гарячих” телефонних ліній, покращення стану роботи щодо інформування мешканців міста через засоби масової інформації про роботу із зверненнями громадян.

Протягом 2007 року міським головою видано 9 розпоряджень, спрямованих на покращення організації робот із зверненнями громадян та посилення персональної відповідальності посадових осіб за стан роботи із зверненнями громадян та організацію їх особистого прийому

Першочерговими завданнями для керівників підрозділів визначено:

1) забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства при розгляді звернень громадян;

2) впровадження до роботи нових форм спілкування з мешканцями міста;

3) вирішення питання щодо покращення стану інформування мешканців міста через засоби масової інформації про порядки вирішення питань у відповідних підрозділах;

4) виявлення причин порушень порядку та строків розгляду звернень громадян фахівцями підрозділів та прийняття заходів адміністративного впливу до винуватців.

Особистий прийом громадян керівниками виконавчого комітету здійснювався протягом звітного року відповідно до затвердженого графіку прийому, який був оприлюднений у місцевих газетах у грудні 2006 року та розміщений на інформаційних стендах у виконкомі. У зв’язку із затвердженими змінами до графіку прийому громадян міста керівниками виконавчого комітету він вдруге оприлюднювався у місцевих засобах інформації у жовтні 2007 року.

Створені необхідні умови для організації проведення керівниками виконавчого комітету особистого прийому громадян, щоденно проводиться попередній запис громадян на особисті прийоми до керівників виконкому, готуються документи за результатами попередніх звернень заявників. До проведення прийомів залучаються керівники та спеціалісти підрозділів, які проводили попередній розгляд відповідних звернень.

На особистих прийомах у керівників виконавчого комітету у 2007 році зареєстровано 554 відвідувача, при цьому найбільша кількість заявників звернулася до міського голови, а саме - 151, до заступника міського голови з комунальних питань - 75 заявників, до заступника міського голови з соціальних питань - 143, до заступника міського голови з питань підприємницької діяльності та соціально-економічного розвитку міста - 126, до заступника міського голови з питань містобудування та архітектури, захисту прав споживачів - 59. Для організації проведення особистих прийомів найчастіше залучалися фахівці Управління житлово-комунального господарства, Управління комунальною власністю, відділу реформування, обліку та розподілу житла та відділу координації роботи структур соціального захисту та по зверненнях громадян.

Міським головою та його заступниками продовжена у 2007 році практика проведення виїзних прийомів громадян та “гарячих” телефонних ліній. За статистичними даними, у 2007 році керівники виконавчого комітету провели 10 виїзних прийомів громадян, на яких звернулося 36 запитувачів, та 14 “гарячих” телефонних ліній, на які зателефонував 101 громадянин. Облік заявників, які зверталися при проведенні цих заходів, та здійснення контролю за виконанням доручень керівництва виконкому, проводився відділом координації роботи структур соціального захисту та по зверненнях громадян.

У своїх запитах найчастіше громадяни міста зверталися з питаннями, що стосуються комунального та дорожнього господарства, ремонту дахів багатоквартирних будинків, благоустрою територій, наданню будь-якої допомоги у ремонті житла, покращенню рівня обслуговування при перевезенні мешканців міста у міському транспорті.

“Гарячі” телефонні лінії, проведені міським головою та заступниками міського голови у 2007 році, дали змогу мешканцям міста у зручний для громадян час поспілкуватися безпосередньо з керівниками виконавчого комітету, а керівникам виконкому – виділити найважливіші напрямки у роботі.

За статистичними даними, які представлені у додатку 1, за 2007 рік до виконавчого комітету Мелітопольської міської ради надійшло 5075 звернень, що на 900 більше ніж у 2006 році. Збільшення загальної кількості звернень громадян у 2007 році відбулося за рахунок листів, у яких визначені питання земельних відносин та питання надання дозволів на розміщення об’єктів торгівлі. Кількість листів за іншими категоріями питань в порівнянні з 2006 роком залишилася без суттєвих змін.

Результати аналізу звернень громадян, одержаних та розглянутих у 2007 році, свідчать про те, що найбільшою за чисельністю категорією питань є питання, які стосуються земельних відносин.

За статистичними даними, кількість листів з цієї категорії у звітному році склала 1417 звернень.

На другому місті кількість листів з питаннями соціального захисту населення, кількість яких склала 626.

Питання комунального та дорожнього господарства, благоустрою міста висвітлені у 615 зверненнях, 604 питання стосуються житлового господарства.

Поступово щорічно продовжує збільшуватися кількість листів з питань будівництва та порушення будівельних, санітарних, екологічних, протипожежних норм при спорудженні та реконструкції житлових будинків та інших об’єктів. У 2007 році розглянуто 457 питань за цією категорією.

Порівняльна характеристика кількості звернень за категоріями питань представлена у додатку 2.

Кожне звернення, одержане виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради, уважно опрацьовується та не залишається без відповідного реагування. Якщо питання, що порушуються заявниками, не можуть бути вирішені позитивно у рамках чинного законодавства або не відносяться до компетенції виконавчого комітету, заявникам надаються відповідні роз’яснення щодо порядку вирішення їх питань.

Прикладів позитивного вирішення питань дуже багато, а саме: вирішувалися питання лікування мешканців нашого міста за бюджетні кошти, велика кількість громадян отримала грошову допомогу, за допомогою працівників сектору з питань захисту прав споживачів виконкому майже у кожному випадку заявникам повернуті гроші за неякісні товари або надані послуги, спеціалістами Управління містобудування та архітектури у багатьох випадках припинені роботи по самовільному будівництву чи реконструкції з притягненням до відповідальності порушників, спеціалістами відділу капітального будівництва Мелітопольської міської ради вирішувалися питання газифікації самотніх громадян похилого віку, працівниками КП “Водоканал” надавалась допомога мешканцям приватного сектору в ліквідації аварійних ситуацій на водопровідних чи каналізаційних мережах та ін.

Узагальнені статистичні дані (додаток 2 та додаток 3), та проаналізовані звіти по роботі із зверненнями громадян за І півріччя та 11 місяців 2007 року, які надані до виконкому керівниками структурних підрозділів Мелітопольської міської ради та її виконавчого комітету, керівниками комунальних підприємств міста.

За статистичними даними у деяких підрозділах виконавчого комітету та Мелітопольської міської ради, комунальних підприємствах міста зросла у 2007 році кількість повторних звернень громадян. До переліку таких підрозділів відносяться: Управління комунальною власністю, відділ реформування, обліку та розподілу житла, КП „Мелітопольське міжміське бюро технічної інвентаризації”, КП „Житлосервіс-авіа”, КП „Житломасив”, КП „Водоканал”, сектор з питань захисту прав споживачів. Керівникам цих підрозділів рекомендовано проаналізувати повторні звернення громадян, виявити причини збільшення кількості їх надходження у 2007 році, та здійснити заходи щодо упередження у подальшій роботі збільшення їх кількості.

Стан роботи із зверненнями громадян у виконавчому комітеті Мелітопольської міської ради постійно аналізується, складаються щомісячні статистичні звіти та доповідні записки по результатах розгляду звернень громадян у підрозділах виконавчого комітету Мелітопольської міської ради та комунальних підприємствах міста.

Протягом року відділом координації роботи структур соціального захисту та по зверненнях громадян складено 16 звітів. Відповідна інформація регулярно доповідалася на планових засіданнях з керівниками виконкому та керівниками структурних підрозділів виконкому та Мелітопольської міської ради, обговорювалися причини виявлених порушень діючого законодавства України при розгляді звернень громадян та вживалися заходи щодо їх усунення у подальшій роботі. Протягом року приймалися рішення про притягнення до відповідальності спеціалістів, якими допущені порушення вимог чинного законодавства України при роботі із зверненнями громадян.

Протягом 2007 року спеціалістами відділу координації роботи структур соціального захисту та по зверненнях громадян проведено 9 перевірок порядку ведення діловодства по зверненнях громадян у структурних підрозділах міської ради та виконавчого комітету, комунальних підприємствах міста, а саме у: КП „Водоканал” (15.02.2007), КП „Виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне управління” (29.03.2007), секторі з питань транспорту виконкому (19.04.2007), КП „ЖКГ-2” (20.06.2007), КП „Житломасив” (21.06.2007), КП „Житлосервіс-авіа” (27.08.2007), КП „ЖКГ-5” (30.08.2007), в управлінні житлово-комунального господарства (06.09.2007), в управлінні праці, соціального захисту та житлових субсидій (25.12.2007) та одна позапланова перевірка, яка проведена у квітні 2007 року в Управлінні містобудування та архітектури. За результатами проведених перевірок складені довідки які направлені керівникам підрозділів для керівництва у подальшій роботі. Проаналізований стан діловодства та надані рекомендації щодо покращення порядку ведення діловодства із зверненнями громадян у кожному конкретному випадку, за необхідністю надавалася методична допомога діловодам.

Проведення регулярних планових перевірок у підрозділах виконкому та на комунальних підприємствах міста поступово надає позитивні результати в організації роботи із зверненнями громадян. Так, наприклад в управлінні житлово-комунального господарства Мелітопольської міської ради виготовлений реєстраційний штамп встановленого зразка, придбані журнали обліку звернень громадян на особистих прийомах та картки обліку особистого прийому громадян, вирішено організувати у 2008 році додаткову форму спілкування з мешканцями міста - „Відкрита скринька”.

Низка недоліків, виявлених перевіркою у КП „ЖКГ-5” усунута, а саме: діловодство за зверненнями громадян з вересня 2007 року ведеться українською мовою; при реєстрації письмових звернень громадян на кожне звернення оформлюється реєстраційно-контрольна картка встановленого зразка; проаналізований стан виконавчої дисципліни та затверджені заходи на посилення контролю за станом виконавчої дисципліни.

На комунальному підприємстві „Водоканал” оформлений інформаційний стенд для заявників, розроблені заходи щодо покращення організації роботи із зверненнями громадян, передбачено двічі на рік розглядати питання щодо підсумків роботи із зверненнями громадян на засіданні технічної ради, для виявлення причин, які приводять до скарг громадян на незадовільне вирішення питань водопостачання та водовідведення.

Керівництвом виконавчого комітету по результатах проведених перевірок зроблений висновок, що найкраще діловодство із зверненнями громадян ведеться в управлінні праці, соціального захисту та житлових субсидій та в управлінні містобудування та архітектури Мелітопольської міської ради.

Нажаль, разом з суттєвими позитивними змінами в роботі із зверненнями громадян ще залишаються недоліки, які треба передбачити всім керівникам у подальшій роботі та здійснити дієві заходи, направлені на усунення причин, що їх породжують.

Протягом 2007 року проводилися перевірки діловодства із зверненнями громадян у виконавчому комітеті Мелітопольської міської ради контролюючими організаціями. Так, у травні 2007 року Мелітопольською міжрайонною прокуратурою міста проведена перевірка дотримання вимог чинного законодавства України при роботі із зверненнями громадян у виконавчому комітеті Мелітопольської міської ради Запорізької області. До перевірки були вилучені архівні документи ІІ півріччя 2006 року та І кварталу 2007 року, реєстраційно - контрольні форми обліку звернень громадян. Перевіркою встановлені непоодинокі та суттєві факти (мовою оригіналу) порушення вимог чинного законодавства при роботі із зверненнями громадян з боку підпорядкованих службових осіб, визначено, що майже системного характеру набули випадки порушень термінів розгляду звернень громадян, наведені конкретні приклади порушень термінів розгляду звернень, вказано на неякісну в деяких випадках підготовку відповідей заявникам, їх недостатню повноту та зрозумілість.

З метою вивчення фактів виявлених порушень та для усунення недоліків у подальший роботі із зверненнями громадян, розпорядженням міського голови від 29.05.07 № 378-р затверджений склад комісії по проведенню службової перевірки. Членами комісії проведена аналітична робота, перевірені документи по роботі із зверненнями громадян. Відповідальними виконавцями підрозділів, якими допущені порушення термінів розгляду звернень громадян та взагалі порядку їх розгляду, надані пояснювальні листи.

За допущені порушення діючого законодавства в роботі із зверненнями громадян наказом від 04.06.2007 № 31 позбавлено 50% преміювання за червень 2007 року фахівців Управління житлово-комунального господарства, в КП „ЖКГ-5” наказом від 01.06.2007 № 38 винесено догану відповідальному діловоду, у виконавчому комітеті Мелітопольської міської ради розпорядженням міського голови від 06.04.2007 № 173-к винесено догану спеціалісту 1 категорії сектору з питань транспорту відділу з економіки та перспективного розвитку міста. Інші відповідальні виконавці структурних підрозділів Мелітопольської міської ради та фахівці комунальних підприємств міста попереджені про особисту відповідальність у випадку допущення у подальшій роботі будь яких порушень законодавства.

У ІІ півріччі 2007 року спеціалістами Запорізької обласної державної адміністрації здійснена перевірка стану роботи зі зверненнями громадян у виконавчому комітеті Мелітопольської міської ради.

У довідці, що надійшла до виконкому, висвітлені основні недоліки у роботі із зверненнями громадян, а саме, відзначено що на низькому рівні ще залишається питання інформування населення через засоби масової інформації, в котрий раз вказано на недостатнє кадрове забезпечення цієї ділянки роботи у виконкомі та порушення строків розгляду звернень громадян відповідальними виконавцями структурних підрозділів. Наведені приклади виявлених порушень термінів розгляду звернень громадян, які були допущені працівниками КП „Житломасив”, відділу підприємницької діяльності, управління житлово-комунального господарства, управління комунальною власністю, ТОВ „ КК ”Коменерго-Мелітополь”.

Керівництвом виконавчого комітету проаналізована інформація, що викладена у довідці облдержадміністрації, питання про стан виконавської дисципліни у структурних підрозділах Мелітопольської міської ради та виконавчого комітету розглянуто на засіданні виконкому у листопаді 2007 року. Прийняте відповідне рішення виконкому та затверджені розпорядженням міського голови заходи по усуненню недоліків по роботі з документами та зі зверненнями громадян.

Двічі у звітному році, відповідно до затверджених планів, спеціалістами відділу координації роботи структур соціального захисту та по зверненнях громадян виконкому проводилися апаратні навчання для працівників структурних підрозділів виконавчого комітету та міської ради, працівників комунальних підприємств міста з питань виконання вимог діючого законодавства при роботі із зверненнями громадян, на яких були обговорені основні недоліки в роботі, надані роз’яснення на запити діловодів та рекомендації щодо покращення стану роботи із зверненнями громадян у підрозділах.

У 2007 році відділ координації роботи структур соціального захисту та по зверненнях громадян виконкому, який проводить облік всіх звернень громадян, які поступають до виконкому, був додатково забезпечений необхідною комп’ютерною технікою.

У січні 2008 року в Запорізькій обласній державній адміністрації для спеціалістів виконкому проведені практичні заняття по освоєнню нового порядку ведення діловодного процесу із зверненнями громадян з використання програми „Optima-WorkFlow”.

В наступний час реєстрація звернень громадян у виконкомі ведеться як у журналах реєстрації встановленого зразка так і за допомогою комп’ютера, тому найважливішим у подальшій роботі є впровадження до роботи програми „Optima-WorkFlow” та оволодіння навиками роботи з нею.

7 лютого 2008 року набув чинності Указ Президента України №109/2008 „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування”. Президент України у цьому Указі вимагає на вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення реалізації конституційних прав громадян на письмове звернення та особистий прийом, обов’язкове одержання обґрунтованої відповіді, неухильного виконання норм Закону України „Про звернення громадян”, зокрема щодо:

- недопущення надання неоднозначних, необґрунтованих або неповних відповідей за зверненнями громадян, із порушенням строків, установлених законодавством;

- виколення практики визнання заяв чи скарг необґрунтованими без роз’яснення заявникам порядку оскарження прийнятих за ними рішень;

- створення умов для участі заявників у перевірці поданих ними заяв чи скарг, надання можливості знайомитися з матеріалами перевірок відповідних звернень;

- запровадження постійного контролю за організацією роботи посадових та службових осіб зі зверненнями громадян;

- з’ясування причин, що породжують повторні звернення громадян, систематичного аналізу випадків безпідставної відмови в задоволенні законних вимог заявників, проявів халатності та формалізму при розгляді звернень тощо.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021