Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
відкриття художньої виставки «Фантастичний світ реальності Олександра Тишлера»

 26 липня 2018 року виповнюється 120 років від дня народження Олександра Григоровича Тишлера (1898-1980), живописця, графіка, театрального художника, скульптора, лауреата Сталінської премії (1946), кавалера ордена «Знак Пошани», організатора мелітопольських «Вікон РОСТА». І саме в цей день в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї о 14.00 відбулось відкриття виставки творчих робіт нашого видатного земляка. В цей день до музею традиційно завітали художники міста, краєзнавці та всі поціновувачі творчості Тишлера.

   Олександр Тишлер - унікальна фігура в історії образотворчого мистецтва, визнаний класик сценографії, живописець-станковіст, автор графічних серій. Науковий співробітник музею Оксана Беца на відкритті виставки «Фантастичний світ реальності Олександра Тишлера» проаналізувала питання, які найчастіше виникають у відвідувачів на виставках робіт Олександра Тишлера і на які він особисто давав відповіді.

В якому стилі працював художник? Стиль у художника, звичайно, оригінальний. Де він так навчився? Як Тишлер примудрився не стати соцреалістом? У Тишлера були кумири? Адже навколо нього - легендарні особистості! Якими роботами найбільше прославився Олександр Тишлер? Чому Тишлера так подобалося вибудовувати конструкції навколо голів своїх героїв і героїнь? Художник нерідко відповідав на це питання і ділився спогадами з дитинства та юності: «Я виріс на півдні, у нас все на головах носили, все, буквально все - бублики, пиріжки, лимонад ... мені це подобається чисто архітектурно: людина, і у нього на голові ще щось є ... У мене речі зображені зовсім реально, а з'єднання їх з людиною - фантастично». У Тишлера так багато жіночих портретів - просто любив жінок або кохав кого-то конкретно? Чому у Тишлера стільки схожих сюжетів, а також робіт з майже однаковими назвами? Це не рефлексія, а творче кредо Тишлера: «Я працюю серіями, циклами, тобто не зупиняюся на цій темі одного разу. Я вважаю, що один раз зробити - це недостатньо: коли я один раз роблю, річ підказує мені можливість зробити ще раз, ще повторити, і зробити краще, цікавіше. І в той же час кожна робота серії може жити самостійно». Тишлер - відомий художник? Скажімо так – час від часу. За своє майже 83-річне життя Тишлерові довелося і почестей покуштувати, і в опалу потрапити. В цілому ж Тишлер-художник, будучи визнаним майстром, заслуговує набагато більшого визнання і популярності.

І найголовніше питання: Олександр Тишлер - єврейський, російський або український художник? Всі три варіанти мають право на життя. Але: Тишлер народився 26 липня 1898 року на території України - в Мелітополі. Тож для нас він в першу чергу – мелітополець!

Ми пам`ятаємо і вшановуємо нашого відомого земляка. Так, у 2012 році побачила світ книга мелітопольського письменника та краєзнавця, члена Національної спілки журналістів України Сергія Івановича Авдєєнка "Олександр Тишлер і Мелітополь". В ній представлено листи, фотографії відомого живописця, його роботи, які зберігаються в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї (понад двадцяти робіт із серії "Махновщина", "Клоуни", "Архітектура").

У 2014 році вийшла книга С. Авдєєнка "Олександр Тишлер і Україна", яка виступає логічним продовженням і доповненням попереднього видання і пердставляє читачеві географію музеїв України, в яких зберігаються роботи майстра.

Рішенням сесії виконавчого комітету Мелітопольської міської ради № 1114/12 від 23.06.2016 року вулицю та провулок Котовського в м.Мелітополь перейменовано в вулицю та провулок Олександра Тишлера.

Колишній директор музею Лариса Олександрівна Петрова поділилась з присутніми спогадами про спілкування з Флорою Сиркіною, дружиною художника. А Лєйла Різаєвна Ібрагімова, сучасний директор МКМ, представила родзинку заходу - графічну роботу Олександра Тишлера з приватної колекції Олександра Потапова – її аудиторія побачить вперше!

Виставка працюватиме до кінця вересня, тож чекаємо всіх САМЕ ТУТ – у Мелітопольському міському краєзнавчому музеї на виставці «Фантастичний світ реальності Олександра Тишлера»!

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021