Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Презентація 12-го номеру «МЕЛІТОПОЛЬСЬКОГО КРАЄЗНАВЧОГО ЖУРНАЛУ»
 

  16 січня о 14.00 в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулася презентація 12 номеру «Мелітопольського краєзнавчого журналу», науково-популярного видання «Спілки краєзнавців Мелітопольщини».

Журнал відкриває нову рубрику: «На власні очі». Читачі дізнаються про те, що цікавого побачили і дізналися мелітопольські краєзнавці в подорожах Запорізьким краєм. У першій статті - розповіді про загадкову могилу в Василівці, спадщину графа Канкрина в селі Веселянка, унікальний заповідник - «малу Швейцарію».

Актуальну статтю про проблеми Азовського узбережжя підготував доктор географічних наук Володимир Воровко. У ній пояснений механізм періодичних затоплень Кирилівської та Федотової коси і запропоновані заходи щодо їх запобігання.

Підбірка статей, присвячених подіям Другої Світової війни: Галина Голованова за допомогою архівних документів зуміла довести, що невідома могила одного з Героїв Радянського Союзу знаходиться зовсім не там, де встановлено йому надгробний пам'ятник. Героїня статті Тетяни Савіної зуміла під час окупації Мелітополя визволити з нацистського полону багатьох радянських бійців. Геннадій Арестенко розповідав про повчальну долю одного з визволителів нашого краю, автора детальних і ярких спогадів про бої на р.Молочній.

Доктор історичних наук, професор, лауреат Держпремії України В'ячеслав Мурзін веде докладну розповідь про «міста на колесах», з якими увійшли в історію кочові народи нашого краю.

   

Журнал продовжує відкривати імена наших відомих земляків. Цього разу ним став поет «косміст» Вадим Баян, ім'я якого було широко відомо на початку минулого століття. Чимало нового можна дізнатися зі статті про родовід і родичів художника Олександра Тишлера. Сергій Авдєєнко статтею «Хрест і скрипка» продовжує серію драматичних біографій місцевих священнослужителів. Святославу Дульцеву вдалося відновити історію створення одного з пам'ятників минулого - православного храму в Ногайську (Приморську).

Валерій Сакун та Віталій Кошельник зуміли заповнити одну з «білих плям» минулого - вони розшукали цікаві факти і документи про створення і розвиток Мелітопольської пожежної охорони. Антоніна Федоренко докладно розповіла про розвиток конярства, про кінноспортивні змагання, якими були знамениті наші степи.

Не всі знають про те, що мелітопольське земство налагодило в повіті поштовий зв'язок і випускало для нього свої поштові марки. Як це було - читайте в статті Олександра Алексєєва і Валерія Сакуна. До речі, Мелітопольський та інші повіти Таврійської губернії мали цікаві герби. Історія їх створення стала темою статті Миколи Крилова. Багату подіями і фактами біографію села Менчикури викладає Борис Мукасєєв.

«Мелітополь - морський порт»? Про незвичайний проект 1930-х років підготувала матеріал Тетяна Полухіна. Про ті ж часи веде мову і Анна Ремпель в спогадах про людські трагедії в роки масових репресій.

Традиційний огляд Сергія Хлопотова присвячений майже двом десяткам краєзнавчих книг, що вийшли в минулому році. Серед тем номера - історія залізничного парку, життя автора «Алтагірского танго» і багато іншого.

Всього в журналі вміщено 21 статтю і понад 150 чорно-білих і кольорових ілюстрацій. Серед 21 автора - рядові краєзнавці та люди з вченими ступенями, журналісти, музейники, педагоги. П'ятеро з них публікуються в журналі вперше, є автори з Токмака і Москви.

Розпочато збір матеріалів для журналу № 13. Контакти: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script ; т. (0619) 43-47-44.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021