Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Аналітична довідка про виконання Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва
   

   Протягом І кварталу поточного року структурними підрозділами виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, установами та організаціями – учасниками Комплексної програми забезпечено виконання заходів Комплексної програми згідно з пріоритетними завданнями.


За даними відділу реєстрації виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, станом на 01.04.2019 у м. Мелітополі зареєстровано всього 10366 суб’єктів підприємницької діяльності, з них: юридичних осіб – 2632 , фізичних осіб-підприємців – 7734.

За даними Головного управління статистики в Запорізькій області (інформація за результатами 2017 року), в місті Мелітополі на 10 тис. осіб населення доводиться 54 малих та середніх підприємств. Всього в місті діють 835 підприємств, у тому числі: 41 - середнє, 794 - малих, з них 660 - мікропідприємств.

На підприємствах міста кількість зайнятих працівників становить 12557 осіб, у тому числі на середніх підприємствах зайнято 7884 особи, на малих - 4673 особи, з них на мікропідприємствах - 1841 особа.

Кількість найманих працівників на підприємствах міста - 12336, у тому числі на середніх підприємствах - 7881 особа, на малих підприємствах - 4455 осіб, з них на мікропідприємствах - 1633 особи.

Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) склав всього 7006446,0 тис.грн. На середні підприємства припадає 65,6%, малі — 34,4%, мікропідприємства - 14,9% від загального обсягу реалізованої продукції по м. Мелітополю.

Важливу роль відіграє мале підприємництво в наповненні міського бюджету. Так, частина надходжень від суб'єктів малого і середнього підприємництва до місцевого бюджету за І квартал поточного року склала 69,4 % в загальному обсязі надходжень.

З метою впорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності протягом I кварталу 2019 року спеціалістами Управління ПФУ проведено 3 семінари-практикуми для 86 суб’єктів підприємницької діяльності з питань застосування положень закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Під час семінарів присутнім роз’яснювались зміни до законодавства, надавались консультації щодо порядку подання звітності по застрахованим особам, обговорювались питання необхідності легалізації трудових відносин, виконання законодавства в частині нарахування заробітної плати найманим працівникам не нижче встановленого мінімального рівня (3723,00 грн.)

Фахівцями Мелітопольської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Запорізькій області (далі – Мелітопольська ОДПІ) протягом I кварталу 2019 року проведено 8 зустрічей з представниками бізнес-спільноти, на яких обговорювались питання сплати податків, зборів та інших платежів до бюджету.

З метою удосконалення системи надання адміністративних послуг проводиться постійний аналіз та збільшення кількості адміністративних послуг, які надаються через Центр надання адміністративних послуг м. Мелітополя (далі- Центр). На даний час кількість адміністративних послуг, які надаються через Центр, становить 142.

Суб’єктам звернення у сфері реєстрації та паспортних послуг адміністратори Центру надають детальну інформацію та допомогу в отриманні адміністративних послуг, а також в оформленні документів, необхідних для отримання послуги, повноти їх змісту та відповідності чинному законодавству України.

Продовжується моніторинг якості надання адміністративних послуг за допомогою відгуків суб'єктів звернень. За останній місяць у відсотковому співвідношенні зі 100 відсотків відвідувачів Центру невдоволених немає, але є поодинокі випадки невдоволення, які занесенні до книги скарг.

Для інформування суб'єктів звернення інформація розміщується на веб-сайті Центру www.cnap.mlt.gov.ua. Для зручності суб’єктів звернення, у тому числі СПД, через сайт Центру є можливість перевірки стану виконання заяв для отримання адміністративних послуг.

З метою інвестиційної підтримки підприємництва на інвестиційному порталі http://invest-melitopol.gov.ua створено розділ основного меню «Підприємцям», де розміщено тематичні розділи «Пропозиції інвесторів», «Пропозиції міста», «Інформація», «Контакти посольств». У розділі «Контакти посольств» розміщено контактні дані посольств 67 країн світу.

На Інвестиційному порталі мелітополя у розділі «Гранти» розміщуються актуальні грантові програми (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/granty).

Крім того, у розділі «Новини» у І кварталі 2019 року було розміщено наступні інформаційні повідомлення для СПД:

1) Грант від USAID (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/component/k2/item/1713)

2) Конкурс проектних заявок (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/component/k2/item/1678)

3) Грант від Danish Refugee Council (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/component/k2/item/1675)

4) Грант на агросільрозвиток (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/component/k2/item/1659)

15) Конкурс пректів для НГО (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/component/k2/item/1654)

Протягом I кварталу 2019 року бюджетними закладами та установами міста проведено 61 тендерна процедура закупівель, у тому числі 17 - відкриті торги. У процедурах закупівель взяли участь 61 суб'єкт господарювання, залучено до співпраці 61 суб'єкта та укладено 61 договір.

Загальна сума коштів за укладеними договорами становить 87346,7 тис. грн.

З метою здійснення ресурсного та інформаційного забезпечення малого підприємництва формується перелік вільних об'єктів майна комунальної власності, які можливо передати в оренду в 2019 році. Після затвердження даного переліку на засіданні постійної депутатської комісії з питань земельних відносин та комунальної власності територіальної громади додаткову інформацію про об’єкти нерухомості можливо буде отримати на офіційному веб-сайті Мелітопольської міської ради Запорізької області (www.mlt.gov.ua).

Протягом І кварталу поточного року суб’єктам господарювання передано в оренду 18 об’єктів комунальної власності загальною площею приміщень 1211,3 кв.м. У звітному періоді пільги по орендних ставках для суб'єктів господарювання не встановлювалися.

Управлінням з розвитку підприємництва та промисловості виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області (далі - Управління підприємництва) складено перелік тем семінарів, пріоритетність яких визначає бізнес.

Протягом І кварталу 2019 року виконкомом проведено 3 безкоштовних семінари та тренінги для для 103 суб’єктів підприємницької діяльності.

26.02.2019 організовано семінар “ЗЕД — контракти: особливості роботи з Євросоюзом, КНР, Південно-Східною Азією, Канадою в 2019 році” (віце-президент ТПП України)

06.03.2019 організовано проведення тренінгу для підприємців міста на тему “Експо Штурм. Майстерня з вилучення максимальної вигоди від виставок” (бізнес-тренер Андрій Рублевський).

28.03.2019 організовано проведення тренінгу для 43 суб’єктів підприємницької діяльності на тему “Психологія продажів”. Спікер - Свєтова Ольга, сертифікований бізнес-тренер (Training for business), професійний бізнес-коуч, спеціаліст з продажів b2b та b2c.

На виконання заходів програми управлінням з розвитку підприємництва та промисловості сумісно з громадською організацією «Інновації та соціально-економічні ініціативи» розроблені та реалізуються проекти «Знайди себе у Мелітополі» та «Основи підприємницької діяльності для учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів міста».

Метою програм є:

- інтеграція підприємницького стилю у навчальні програми;

- підвищення рівня правової та економічної обізнаності учнів шкіл;

- орієнтація на розвиток підприємницьких ініціатив серед молоді;

- популяризація місцевих підприємств.

У березні поточного року проведено засідання у форматі «Круглого столу» за участю директорів шкіл міста, під час якого відбулась презентація проектів «Знайди себе у Мелітополі» та «Основи підприємницької діяльності для учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів міста», визначено формат та календарний план їх впровадження.

Організовано участь міста Мелітополя у заході “Презентація досягнень Запорізького регіону”, який відбувся 26-27 лютого 2019 року в м. Запоріжжі.

З метою підвищення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в місті Мелітополі, покращення ділового клімату, підтримки місцевих товаровиробників у місті Мелітополі щосуботи проводяться ярмарки, в яких беруть участь сільськогосподарські підприємства Мелітопольського, Якимівського, Приазовського, Михайлівського та Веселівського районів, підприємства оптової торгівлі та переробної промисловості міста.

Протягом звітного періоду організовано роботу 39 ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. Графік проведення ярмарків розміщується на офіційному веб-порталі Мелітопольської міської ради (www.mlt.gov.ua). Організовано святкову торгівлю до свята “Масляної” у парку культури та відпочинку імені Горького за участю 12 суб’єктів господарювання.

Станом на 01.04.2019 в місті налічується 1492 об'єкти торгівлі (торговельні центри, супермаркети, магазини, відділи в магазинах, аптеки, АЗС та АГЗП, кіоски, торговельні павільйони), в тому числі 125 об'єктів оптової торгівлі. Також функціонує: 159 підприємств ресторанного господарства (ресторани, кафе, бари, кафетерії, кулінарії, їдальні, шкільні їдальні та їдальні у ВУЗах, буфети тощо), 15 змішаних та продовольчих ринків і торговельних майданчиків, на яких розміщено 11448 торгових місць, 345 об'єктів сфери послуг, в тому числі: понад 70 перукарень та салонів краси, 25 автостоянок, 48 станцій технічного обслуговування, 15 готелів, стоматологічні кабінети, лазні та сауни, швейні майстерні, ательє та інші об'єкти).

Станом на 01.04.2019 в місті функціонує широко розвинута фірмова мережа підприємств - товаровиробників, в якій продукція реалізується за цінами виробника. З них у різних районах міста: ТОВ “Лідер”- 20 об’єктів, ТОВ КФ “Фантазія”- 5, ТОВ “Агро-Сервіс”- 14, ПАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат”- 26, ТОВ “Мелітопольський хлібокомбінат”- 13, ФО-П Костриба (ТМ “Дельфин”) - 5 павільйонів і 6 місць з реалізації пастеризованого молока із спеціалізованих ємностей у різних районах міста, ТОВ ВКФ “Мелітопольська черешня” - 7 місць з реалізації фруктів, ТОВ “Молочно-жировий комбінат “Південний” - 1 фірмова крамниця, 2 фірмових відділи.

Протягом І кварталу 2019 року на базі Мелітопольського міського центру зайнятості були проведені наступні заходи: 5 міні-ярмарок вакансій, в яких взяли участь 55 осіб та були запрошені представники підприємств: ТОВ “Агро - поставка”, вагонне депо станції “Мелітополь”, “Мелітопольська дистанція колії”, в/ч 7455, прикордонна служба м. Бердянськ, які презентували актуальні вакансії на своїх підприємствах та в установах.

На базі Мелітопольського міського центру зайнятості проведено 2 семінари “Як розпочати свій бізнес”, на які було запрошено безробітних, які перебувають на обліку та виявили бажання зайнятися підприємницькою діяльністю.

З метою сприяння підприємницьким ініціативам безробітних проводиться постійна робота служби зайнятості у частині залучення безробітних до відкриття власної справи. У співпраці з викладачами кращих вищих навчальних закладів України створено та розміщено на онлайн – платформі проекту «Prometheus» цикли масових відкритих онлайн-курсів. Всім охочим надається безкоштовний онлайн-доступ до найкращих навчальних курсів університетського рівня. Одним із циклів курсів є «Підприємництво», що дає змогу дізнатися про те, як створити власний бізнес в Україні.

У І кварталу 2019 року 4 безробітних отримали одноразову допомогу для започаткування підприємництва, загальна сума допомоги становить 127,8 тис. грн. Сфера здійснення діяльності: медичні та юридичні послуги.

Компенсовано 8 роботодавцям витрати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суму 309,0 тис. грн. Створено 32 робочих місця.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021