Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Заходи щодо боротьби з карантинними рослинами
   

   Для забезпечення сприятливого екологічного та санітарного стану міста, збереження здоров'я і зменшення захворюваності людей на алергійні хвороби, відділ з благоустрою та екології виконкому інформує про необхідність боротьби з карантинними рослинами та бур’янами шляхом скошування, виривання з коренем, виполювання їх поблизу своїх садиб та офісів, на прилеглих і закріплених територіях.



Періодичність опадів та їх різка зміна сонячними променями створюють сприятливі погодні умови для росту карантинних рослин. На сьогодні самим масовим бур’яном України є амброзія полинолиста.

Амброзія полинолиста починає цвісти з кінця липня і закінчує в жовтні. Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин.

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур'яном. Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з'являється нежить і сльозотеча, розвивається астма. Можуть також спостерігатися сильні головні болі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, знижена концентрація.

Амброзія засмічує посіви різних сільськогосподарських культур, сади, виноградники, присадибні ділянки. Як світлолюбна рослина, вона краще почувається на угіддях з порушеним природним покривом і на посівах просапних культур. У зв'язку з неможливістю використання гербіцидів на території міста, основний спосіб боротьби з амброзією - механічне знищення. На малих ділянках бажано знищувати бур'ян із корінням. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння.

З метою боротьби із карантинними рослинами та бур’янами, у тому числі з амброзією, комунальними підприємствами міста організовано заходи щодо покосу. Активно робота проводиться і на прибудинкових територіях. Особлива увага приділяється зеленій зоні вулиць, скверів та парків.

Разом з тим, незважаючи на спільні зусилля на території міста окремі суб’єкти господарювання безвідповідально ставляться до необхідності боротьби з карантинними бур’янами.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про карантин рослин», землекористувачі та власники земельних ділянок повинні виконувати фітосанітарні правила та здійснювати фітосанітарні заходи у межах прилеглих та закріплених територій, сприяти проведенню карантинних заходів.

Відповідно до Правил благоустрою території міста Мелітополя суб’єкти у сфері благоустрою зобов'язані утримувати, за власний рахунок у належному стані закріплену та прилеглу територію, своєчасно скошувати траву та карантинні рослини.

Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незадовільне утримання прибудинкових, закріплених та прилеглих територій та за несвоєчасне знищення та вивезення бур’янів, трави, карантинних рослин передбачений штраф у розмірі від 340 до 1700 грн.

Чистота навколишнього середовища та здоров'я людей — проблеми, у вирішенні яких не можна стояти осторонь.  У зв’язку з цим, закликаємо всіх мешканців нашого міста привести до ладу свої прилеглі та закріплені території — не дати розповсюджуватись небезпечним карантинним бур’янам.

Збережемо чисте довкілля та здоров’я людей!


< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021