Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Аналітична довідка про виконання Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва
   

 

   Протягом IV кварталу 2019 року структурними підрозділами виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, установами та організаціями – учасниками Комплексної програми забезпечено виконання заходів Комплексної програми згідно з пріоритетними завданнями.



За даними відділу реєстрації виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, станом на 31.12.2019 у м. Мелітополі зареєстровано всього 10315 суб’єктів підприємницької діяльності, з них: юридичних осіб – 2691 , фізичних осіб-підприємців – 7624.

За даними Головного управління статистики в Запорізькій області (інформація за результатами 2018 року), в місті Мелітополі на 10 тис. осіб населення доводиться 57 малих та середніх підприємств. Всього в місті діють 836 підприємств, у тому числі: 43 - середніх, 836 - малих, з них 702 - мікропідприємства.

На підприємствах міста кількість зайнятих працівників становить 12174 особи, у тому числі на середніх підприємствах зайнято 7517 осіб на малих - 4657 осіб, з них на мікропідприємствах - 1770 осіб.

Кількість найманих працівників на підприємствах міста - 11992, у тому числі на середніх підприємствах - 7515 осіб, на малих підприємствах - 4477 осіб, з них на мікропідприємствах - 1590 осіб.

Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) склав всього 755991,4 тис.грн. На середні підприємства припадає 62,2%, малі — 37,8%, мікропідприємства - 17,7% від загального обсягу реалізованої продукції по м. Мелітополю.

Важливу роль відіграє мале підприємництво в наповненні міського бюджету. Так, частина надходжень від суб'єктів малого підприємництва до місцевого бюджету за ІV квартал 2019 року склала 62,3 % в загальному обсязі надходжень.

Мелітопольський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (далі- відділ з обслуговування громадян), в межах своїх повноважень, системно проводить роботу направлену на виконання заходів з реалізації програми «Сприяння розвитку підприємництва в місті Мелітополі Запорізької області на 2019 -2020 роки»

За ІV квартал 2019 року спеціалістами відділу з обслуговування громадян було проведено 2 семінари - практикуми для 54 осіб, серед яких були суб'єкти підприємницької діяльності, працівники органів місцевого самоврядування, спеціалісти Центру надання адміністративних послуг. На семінарах розглядались питання застосування положень ЗУ "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Під час семінарів присутнім роз'яснювались зміни до законодавства, надавались консультації щодо порядку подання звітності по застрахованим особам, обговорювались питання необхідності легалізації трудових відносин, виконання законодавства в частині нарахування заробітної плати найманим працівникам не нижче встановленого мінімального рівня.

Протягом ІV кварталу 2019 року у відділі з обслуговування громадян забезпечено щоденне функціонування двох “гарячих” ліній, одна з яких виділена окремо для висвітлення питань необхідності легалізації трудових відносин, фактів недотримання роботодавцями норм законодавства щодо соціального захисту працівників, у тому числі для осіб працюючих на спрощеній системі оподаткування, по якій надаються відповіді на запитання та необхідні роз’яснення, протягом звітного періоду надано роз’яснення за телефонами «Гарячих ліній» та спеціалістами відділу з обслуговування громадян 860 суб’єктам та 638 пенсіонерам. Щомісяця відділом з обслуговування громадян проводяться “прямі” телефонні лінії з різних питань діяльності управління, протягом звітного кварталу для мешканців міста їх було проведено 7, звернулось 19 осіб.

Проведено 10 зустрічей в трудових колективах, охоплено 190 працівників, інших зустрічей - 15 для 197 осіб (за місцем проживання та з соціальними партнерами).

Для мешканців міста було проведено 6 семінарів "За крок до пенсії" для осіб передпенсійного віку, на яких були присутні 46 осіб, 2 семінари в Мелітопольському міськрайонному центрі зайнятості для 49 мешканців міста зі статусом "безробітний". Тематика семінарів - порядок набуття страхового стажу, вплив "тіньової" зайнятості на подальше нарахування пенсійних виплат, добровільна участь у системі страхування, здійснення підприємницької діяльності, нові дистанційні сервіси Пенсійного фонду та інше.

Налагоджено ділові відносини з редакціями всіх місцевих засобів масової інформації, газет, телебачення та радіомовлення, які надають активну інформаційну підтримку впровадженню пенсійної реформи, інформованості громадян міста з різних питань діяльності управління.

Протягом ІV кварталу 2019 року у засобах масової інформації оприлюднені 470 матеріалів, з них 5 – у пресі, 275 – на радіо, 190 – на телебаченні.

Крім того, відділ з обслуговування громадян співпрацює з установами, організаціями, місцевими ЗМІ, які мають веб - сайти, де розміщується актуальна для мешканців міста інформація. За ІV квартал 2019 року на них було розміщено 87 інформацій.

З листопада 2016 року оновлено ВЕБ - портал електронних послуг Пенсійного фонду України, за допомогою якого кожний працюючий має можливість перевірити інформацію з особистого рахунку в системі персоніфікованого обліку, пенсіонер - ознайомитись з розміром пенсії, проконтролювати своєчасність розрахунків роботодавців з Пенсійним фондом, роботодавець – отримати електронні довідки працівників, що містять інформацію про трудовий та страховий стаж та інше. Виготовлено та розповсюджено серед різних категорій громадян 860 буклетів та листівок різної тематики.

Спеціалістами відділу з обслуговування громадян щомісяця проводиться моніторинг рівня нарахованого суб’єктами господарювання фонду оплати праці, рівня заробітної плати, змін чисельності працюючих. Свої пропозиції щодо нагородження суб’єктів підприємницької діяльності, які забезпечують своїм працівникам високий рівень заробітних плат, щороку направляються до Мелітопольської міської ради.

Фахівцями Мелітопольського управління ГУ ДПС у Запорізькій області (далі - Мелітопольське управління ГУ ДПС) протягом IV кварталу 2019 року проведено зустрічей з представниками бізнес-спільноти та 2 засідання в форматі “круглого столу”, на яких обговорювались питання сплати податків, зборів та інших платежів до бюджетів та єдиного соціального внеску.

Актуальними темами, які обговорювались на зустрічах були: нарахування і сплата земельного податку та орендної плати; податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; екологічний податок; детінізація ринку праці та відповідальність за порушення трудового законодавства; система електронного адміністрування ПДВ тощо.

Протягом жовтня-грудня 2019 року, з метою інформування громадськості з питань реалізації державної політики у сфері оподаткування, митної політики та адміністрування єдиного соціального внеску для ЗМІ підготовлено 15 інформаційних матеріалів, які розміщуються на сайті Мелітопольської міської ради Запорізької області, а також в інтернет-виданнях “РІА — Мелітополь”, “Мелітопольські відомості”, “Наш город”, “Новий день”.

Щодня в Мелітопольському управлінні ГУ ДПС працює Центр обслуговування платників, в якому платники податків та громадяни отримують консультації, а також інформаційні та адміністративні послуги. Протягом IV кварталу 2019 року фахівцями Мелітопольського управління ГУ ДПС надано 4358 адміністративних послуг.

З метою ознайомлення суб’єктів господарювання з актуальними новинами податкового законодавства, законодавства щодо єдиного соціального внеску, новими формами звітів у Мелітопольському управлінні ГУ ДПС встановлено 12 інформаційних стендів та проводиться системна роз’яснювальна робота щодо легалізації тіньової зайнятості та заробітної плати.

З метою удосконалення системи надання адміністративних послуг проводиться постійний аналіз та збільшення кількості адміністративних послуг, які впроваджуються через Центр надання адміністративних послуг м. Мелітополя (далі - Центр).

На даний час перелік адміністративних послуг, які надаються через Центр налічує 144 послуги.

Рішеннями 52 сесії Мелітопольської міської ради VII скликання від 18.11.2019 №№ 9/2, 9/3, 9/4, 10 було затверджено: нову редакцію Положення ЦНАП та відділу адміністративних послуг, Регламент роботи ЦНАП, а також перелік послуг, які надаються через ЦНАП, віддалені робочі місця (у тому числі пересувні). Функціювання віддаленого робочого місця адміністратора ЦНАП

розпочато з 01.01.2020 за адресою: м. Мелітополь, вул. Михайла Грушевського, 27.

Для стимулювання підприємницької активності в місті, збільшення конкурентоспроможності малих та середніх підприємств міста ведеться робота з відкриття Центру підтримки підприємництва (далі - ЦПП). Консультанти ЦПП, у приміщенні Центру, будуть надавати безоплатні кваліфіковані консультації підприємцям та усім зацікавленим щодо юридичних, фінансових, організаційних питань започаткування та розвитку бізнесу, налагодження ділових контактів, виходу на зарубіжні ринки. Консультанти вже пройшли навчання у м. Києві, до посадових інструкцій внесені зміни з урахуванням навантаження консультантів ЦПП.

Здійснюється постійний моніторинг якості надання адміністративних послуг за допомогою відгуків суб'єктів звернень.

Для інформування суб'єктів звернення інформація викладається на веб-сайті Центру - www.cnap.mlt.gov.ua та офіційній сторінці у Фейсбуці - https://www.facebook.com/MltCnap/. Для зручності суб’єктів звернення, у тому числі СПД, через сайт Центру є можливість перевірки стану виконання заяв для отримання адміністративних послуг.

З 10.10.2019 у приміщенні Центру ведуть прийом спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області з наступних адміністративних послуг: реєстрація сільськогосподарської техніки; видача посвідчень тракториста-машиніста. У звітному періоді було надано 7 адміністративних послуг з реєстрації сільськогосподарської техніки.

З метою стимулювання інвестиційної та інноваційної активності у сфері підприємництва КУ “Агенція розвитку Мелітополя” у IV кварталі 2019 року проведено наступні заходи: організовано участь підприємств міста у Міжнародному форумі кооперації та інтеграції «InCoForum - 2019» в м. Запоріжжі; організовано участь суб’єктів малого і середнього підприємництва у Всеукраїнському форумі «Схід-Експо»; участь у підготовці пакета документів для реєстрації приватного індустріального парку «Мелітополь»; залучено представників СПД до участі у дослідженні програми ООН із відновлення та розбудови миру. На основі дослідження будуть розроблені рекомендації щодо посилення позицій МСП в регіоні, зокрема щодо грантової та технічної допомоги.

З метою активізації фінансово-кредитної та інвестиційної підтримки малого та середнього підприємництва проводиться постійне інформування місцевого бізнесу за допомогою соціальної мережі, щодо актуальних грантових пропозицій за посиланням: https://www.facebook.com/agency.melitopol/ та консультування представників бізнесу відносно написання проектів та отримання грантів.

З метою проведення заходів щодо залучення іноземних кредитних ліній та міжнародної технічної допомоги для підтримки суб’єктів малого та середнього

підприємництва на інвестиційному порталі м. Мелітополя розміщені інвестиційні проекти міста, у т.ч. його інфраструктури за посиланням: http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/proekty/invest-proekty/infrastruktura.

Інформація щодо наявних інвестиційних площ типу «грінфілд» та «браунфілд” з метою пошуку потенційних інвесторів розміщено у розділі «Браунфілди та грінфілди» http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/poisk-partnerov/braund.

На інвестиційному порталі http://invest-melitopol.gov.ua у розділі основного меню «Підприємцям» розміщено тематичні розділи «Пропозиції інвесторів», «Пропозиції міста», «Інформація», «Контакти посольств». У розділі «Контакти посольств» розміщено контактні дані посольств 67 країн світу.

Інформація щодо іноземних компаній, які шукають партнерів в Україні, постійно розміщується у розділі «Пошук партнерів»/ Пропозиції інвесторів» українською мовою (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/poisk-partnerov/prlozheniya-investorov).

У розділі «Гранти» розміщуються актуальні грантові програми (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/granty).

Інформація щодо підтримки СПД постійно розміщується у розділі «Підприємцям» (http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/poisk-partnerov/predprinimatelyam), а також у розділі «Новини».

У IV кварталі 2019 року у розділі “Новини” розміщено наступну інформацію:

1) Зустріч з підприємцями «Розвиток послуг для підприємців МСБ на базі бізнес-об’єднань за підтримки міжнародних донорів» http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/component/k2/item/1873;

2) Практикум "ABSORB ТУРЕЧЧИНА. торгові можливості на ринку Туреччини для агросектору та виробників продуктів харчування" http://invest-melitopol.gov.ua/index.php/component/k2/item/1848.

Протягом IV кварталу 2019 року бюджетними закладами та установами міста проведено 42 тендерні процедури закупівлі (193 тендерні процедури проведено з початку року), у тому числі 39 - відкриті торги (118 - з початку року). У процедурах закупівель взяли участь 42 суб'єкта господарювання (193 суб'єкта господарювання з початку року), залучено до співпраці 42 суб'єкта та укладено 42 договори.

Закуповувались комунальні послуги, продукти харчування, паливо, послуги їдалень, ліки, медичне устаткування, роботи.

Загальна сума коштів за укладеними тендерними договорами у IV кварталі 2019 року становить 223 122,4 тис. грн. (з початку року — 573 875,8 тис. грн.).

Місцеві виробники: ТОВ “Молочно-жировий комбінат “Південний” та Мелітопольський Хлібокомбінат, ТОВ “Українська торгова компанія”, ТОВ “Торговельний дім “АТІС” стали переможцями процедур закупівель.

Залучення суб’єктів підприємницької діяльності - місцевих товаровиробників до участі у торгах (тендерах) по закупівлі товарів, робіт

(послуг) за державні кошти проводиться за допомогою розміщення інформації про річні плани закупівель бюджетних закладів та установ м. Мелітополя на офіційному веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі - системі електронних державних закупівель ProZorro.

Протягом ІV кварталу 2019 року суб’єктам господарювання передано в оренду 8 (за 2019 рік - 50) об’єктів комунальної власності загальною площею приміщень 266,4 кв.м. (за 2019 рік — 2428,0 кв.м) У власність передано 7 об’єктів комунальної власності (за 2019 рік - 14) загальною площею 870,4 кв.м. (за 2019 рік - 1910,5 кв.м.) У звітному періоді пільги за орендними ставками для суб'єктів господарювання не встановлювалися.

Управлінням з розвитку підприємництва та промисловості виконавчого комітету Мелітопольської міської ради (далі - Управління) складено перелік тем семінарів, пріоритетність яких визначає бізнес.

Протягом ІV кварталу 2019 року Управлінням проведено 6 безкоштовних семінарів та тренінгів для 212 суб’єктів підприємницької діяльності.

13.10.2019 проведено фестиваль «Бізнес-fest “Покровський ярмарок у Мелітополі”. Участь у заході взяли 40 суб’єктів господарювання, серед яких 18 товаровиробників м. Мелітополя, Мелітопольського району та інших районів Запорізької області. Проведення заходу широко висвітлювалось у засобах масової інформації, на рекламних носіях і таке інше. Для проведення фестивалю було придбано палатки та шатри, виготовлено поліграфічну продукцію, придбано сертифікати для учасників, цінні подарунки та інше, Проведено майстер-клас з виготовлення кулешу у 200 -літровому казані, проведено семінар для учасників «Впровадження системи контролю якості НАССР», кава-брейк та інші заходи. Фестиваль проведено на високому організаційному рівні, про що свідчила масова зацікавленість учасників та гостей заходу.

З метою підвищення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в місті Мелітополі, покращення ділового клімату, підтримки місцевих товаровиробників у місті Мелітополі щосуботи проводяться ярмарки з продажу продукції місцевих товаровиробників та сільгосппродукції, в яких беруть участь сільськогосподарські підприємства Мелітопольського,

Якимівського, Приазовського, Михайлівського та Веселівського районів, підприємства оптової торгівлі та переробної промисловості міста.

Протягом звітного періоду організовано роботу 39 ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. Графік проведення ярмарків розміщується на офіційному веб-порталі Мелітопольської міської ради (www.mlt.gov.ua).

Станом на 01.01.2020 в місті налічується 1493 об'єкти торгівлі (торговельні центри, супермаркети, магазини, відділи, аптеки, АЗС та АГЗП, кіоски, торговельні павільйони), в тому числі 125 об'єктів оптової торгівлі. Також функціонує: 160 підприємств ресторанного господарства (ресторани, кафе, бари, кафетерії, кулінарії, їдальні, шкільні їдальні та їдальні у ВУЗах, буфети тощо), 15 змішаних та продовольчих ринків і торговельних майданчиків,

на яких розміщено 11448 торгових місць, 347 об'єктів сфери послуг, в тому числі: 72 перукарні та салони краси, 25 автостоянок, 48 станцій технічного обслуговування, 15 готелів, стоматологічні кабінети, лазні та сауни, швейні майстерні, ательє та інші об'єкти). У поточному році на території міста відкрито 1 магазин, 1 кафе та 2 салони краси.

У місті функціонує широко розвинута фірмова мережа підприємств - товаровиробників, в якій продукція реалізується за цінами виробника. З них у різних районах міста розміщено об’єкти: ТОВ “Лідер”- 20, ТОВ “Кондитерська фабрика “Фантазія”- 5, ТОВ “Агро-Сервіс”- 14, ПАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат”- 26, ТОВ “Мелітопольський хлібокомбінат”- 13, ФО-П Костриба (ТМ “Дельфин”) - 5 павільйонів і 6 місць з реалізації пастеризованого молока із спеціалізованих ємностей у різних районах міста, ТОВ “Мелітопольська черешня” - 7 місць з реалізації фруктів, ТОВ “Молочно-жировий комбінат “Південний” -1 фірмова крамниця, 2 фірмових відділи.

Протягом IV кварталу 2019 року на базі Мелітопольського міськрайонного центру зайнятості були проведені наступні заходи:

Проведено 6 міні - ярмарок вакансій, в яких взяли участь 85 осіб та були запрошені представники підприємств: СП»Мелітопольська дистанція колії, Національна поліція України, КЗ ЗСО IIII ст. «Успіх», ТОВ «Торговельна компанія «Економ плюс», Бердянська прикордонна служба, ТОВ «Сільпо Фуд» які презентували актуальні вакансії на своїх підприємствах.

Проведено 4 семінари «Як розпочати свій бізнес», на які запрошені безробітні, які перебували на обліку та виявили бажання зайнятися підприємницькою діяльністю. На семінарі розкривалися теми: «Як розпочати власний бізнес», «Що таке бізнес – ідея», плюси та ризики підприємництва , підготовка бізнес-плану, огляд відеосюжета щодо бізнес-ідей.

З метою сприяння підприємницьким ініціативам безробітних робота центру зайнятості у частині залучення безробітних до відкриття власної справи триває. У співпраці з викладачами кращих вищих навчальних закладів Украіни створено та розміщено на онлайн – платформі проекту «Prometheus» цикли масових відкритих онлайн-курсів. Всім охочим надається безкоштовний онлайн – доступ до найкращих навчальних курсів університетського рівня. Одним із циклів курсів є «Підприємництво», що дає змогу дізнатися про те, як створити власний бізнес в Україні.

4 безробітних отримали одноразову допомогу для започаткування підприємництва, загальна сума допомоги складає 266,8 тис. грн. Сфера здійснення діяльності: торгівля, бджільництво,обслуговування інформаційних систем,відкриття автомийки.

Компенсовано 5 роботодавцям сплати єдиного внеску за працевлаштування безробітних на нові робочі місця у сумі 138,9 тис. грн.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021