Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Особливості звільнення зі служби в органах місцевого смоврядування

Управління державної служби Головного управління державної служби України в Запорізькій області надає роз'яснення щодо звільнення з посади державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування у зв'язку із закінченням терміну перебування на службі

          Роз'яснення щодо звільнення з посади державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування у зв'язку із закінченням терміну перебування на службі.               

         Управління державної служби Головного управління державної служби України в Запорізькій області, у відповідь на численні звернення громадян щодо питань звільнення з посади, надає наступні роз'яснення: відповідно до статті 23 Закону України «Про державну службу» граничний вік перебування на державній службі становить 60 років для чоловіків і 55 років для жінок. Аналогічний граничний вік встановлено статтею 18 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» для посадових осіб місцевого самоврядування. Разом з тим, зазначеною статтею, зокрема, встановлено, що ці обмеження не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються на відповідні посади.               

          Статтею 30 зазначеного Закону України «Про державну службу», а так само статтею 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», зокрема, передбачено, що підставою для припинення державної служби та служби в органах місцевого самоврядування є досягнення державним службовцем (стаття 23 Закону) або посадовою особою місцевого самоврядування (стаття 18 Закону) граничного віку проходження служби.                

         Таким чином, у разі досягнення граничного віку проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування державного службовця або посадову особу місцевого самоврядування має бути звільнено з посади після досягнення цього віку. Водночас, згідно із частиною 4 статті 40 Кодексу законів про працю України, не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці.               

         Враховуючи викладене, трудові відносини у даному випадку будуть припинені після виходу з лікарняного, тобто в останній день лікарняного, не зважаючи на те, що це буде після досягнення державним службовцем або посадовою особою місцевого самоврядування граничного віку проходження служби. Водночас, у такому випадку, час перебування на лікарняному після досягнення граничного віку проходження державної служби або служби в органах місцевого самоврядування до стажу державної служби не зараховується, а зараховується до загального трудового стажу.      

         Статтею 23 Закону України «Про державну службу» також встановлено, що у разі необхідності керівник державного органу за погодженням з Начальником Головного управління державної служби може продовжити термін перебування на державній службі, але не більш як на п'ять років.       Статтею 18 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» також передбачено можливість продовження терміну перебування на службі в органах місцевого самоврядування не більш як на 5 років за рішенням сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті, обласної ради. Після закінчення зазначеного терміну, відповідно до статті 20 Закону, посадову особу місцевого самоврядування має бути звільнено з посади.             

          Водночас, як зазначалося вище, державного службовця або посадову особу місцевого самоврядування не може бути звільнено з посад у період тимчасової непрацездатності, навіть у випадку закінчення терміну, на який було продовжене перебування на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування.             

         Трудові відносини у такому випадку будуть також припинені після виходу державного службовця або посадової особи місцевого самоврядування з лікарняного, тобто в останній день лікарняного, не зважаючи на те, що це буде після дати, до якої було продовжено термін проходження служби. Час тимчасової непрацездатності після закінчення терміну проходження державної служби або служби в органах місцевого самоврядування до стажу державної служби також не зараховується. 

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021