Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Аналітична довідка про виконання Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва
   

 

  

   Протягом II кварталу 2020 року структурними підрозділами виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, установами та організаціями – учасниками Комплексної програми забезпечено виконання заходів Комплексної програми згідно з пріоритетними завданнями.




За даними департаменту реєстраційних послуг виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, станом на 30.06.2020 у м. Мелітополі зареєстровано всього 10392 суб’єкта підприємницької діяльності, з них: юридичних осіб – 2750, фізичних осіб-підприємців – 7642.

За даними Головного управління статистики в Запорізькій області (інформація за результатами 2018 року), в місті Мелітополі на 10 тис. осіб населення доводиться 57 малих та середніх підприємств. Всього в місті діють 879 підприємств, у тому числі: 43 - середніх, 836 - малих, з них 702 - мікропідприємства.

На підприємствах міста кількість зайнятих працівників становить 12174 особи, у тому числі на середніх підприємствах зайнято 7517 осіб на малих - 4657 осіб, з них на мікропідприємствах - 1770 осіб.

Кількість найманих працівників на підприємствах міста - 11992, у тому числі на середніх підприємствах - 7515 осіб, на малих підприємствах - 4477 осіб, з них на мікропідприємствах - 1590 осіб.

Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) склав всього 755991,4 тис.грн. На середні підприємства припадає 62,2%, малі — 37,8%, мікропідприємства - 17,7% від загального обсягу реалізованої продукції по м. Мелітополю.

Важливу роль відіграє мале підприємництво в наповненні міського бюджету. Так, частина надходжень від суб'єктів малого підприємництва до місцевого бюджету за ІI квартал 2020 року склала 65,4 % в загальному обсязі надходжень.

З метою удосконалення системи надання адміністративних послуг проводиться постійний аналіз та збільшення кількості адміністративних послуг, які впроваджуються через Центр надання адміністративних послуг м. Мелітополя (далі - Центр).

З серпня 2019 року в тестовому режимі працює «Кабінет мешканця Мелітополя». Городянам представили мобільну версію додатка для користування та виявлення недоліків. Через ці сервіси в подальшому можна буде отримати повну інформацію щодо надання адміністративних послуг в електронному вигляді, а деякі послуги можна буде отримати в електронному вигляді.

На даний час перелік адміністративних послуг, які надаються через Центр налічує 144 послуги. Для покращення якості надання адміністративних послуг

продовжується робота з узгодження та підписання угоди між виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради Запорізької області та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області щодо прийому адміністративних послуг у сфері Держпродспоживслужби через адміністраторів Центру.

Функціонування Центру підтримки підприємництва (далі — ЦПП) тимчасово призупинено у зв'язку з карантином. Але консультанти ЦПП надають безоплатні кваліфіковані онлайн-консультації підприємцям та усім зацікавленим особам щодо юридичних, фінансових, організаційних питань започаткування та розвитку бізнесу, налагодження ділових контактів, виходу на зарубіжні ринки.

Здійснюється постійний моніторинг якості надання адміністративних послуг за допомогою відгуків суб'єктів звернень.

Для інформування суб'єктів звернення інформація викладається на веб-сайті Центру та офіційній сторінці у Фейсбуці.

Питання «виїзних приймалень» у Центрі відтерміновано, але для покращення якості надання адміністративних послуг адміністраторами Центру за допомогою мобільного кейсу проводиться виїзне обслуговування громадян міста, які потребують отримання адміністративних послуг та не можуть самостійно звернутися до Центру На період карантину виїзне обслуговування тимчасово призупинено.

Також працює віддалене робоче місце адміністратора Центру за адресою: м. Мелітополь, вул. Михайла Грушевського, 27. Станом на 01.07.2020 через віддалене робоче місце було надано 699 адміністративних послуг.

Для зручності суб’єктів звернення, у тому числі СПД, через сайт Центру є можливість перевірки стану виконання заяв для отримання адміністративних послуг.

З метою стимулювання інвестиційної та інноваційної активності у сфері підприємництва протягом звітного періоду комунальною установою “Агенція розвитку Мелітополя” було проведено наступні заходи.

1.Тренінги за наступними темами: “Концепція, моделі та інструменти місцевого економічного розвитку”; “Інституції та особливості їх діяльності”; “Інституції розвитку підприємництва, їх основні функції і послуги”; “Кластери, передумови їх створення та переваги функціонування”; “Регуляторна політика і політика розвитку підприємництва: спільне і відмінності”.

2. Фокус-групові дослідження представників МСП з метою виявлення проблем, з якими стикнувся бізнес в період пандемії.

3. Круглий стіл з представниками бізнесу та влади щодо розвитку ресторанного бізнесу в період пандемії.

4. Бізнес-дискусія з представниками бізнесу щодо створення та діяльності бізнес-об'єднань за участю представників ПРОМІС, голови бізнес-об'єднання

«Клуб Ділових Людей Україна».

5. Постійне інформування місцевого бізнесу за допомогою соціальної мережі щодо актуальних грантових пропозицій:

https;//www.facebook.com/agency.melitopol/

6. Консультування представників бізнесу відносно написання проєктів та отримання грантів.

Інвестиційні проєкти міста, у т.ч. його інфраструктури розміщено за посиланням. Через втрату актуальності інвестиційних проєктів суб’єктів підприємницької діяльності (СПД), які було раніше розміщено на Інвестиційному порталі та відсутність оновленої інформацї, данні вищевказаних проєктів відсутні.

Інформація щодо наявних інвестиційних площ типу «грінфілд» та «браунфілд” з метою пошуку потенційних інвесторів розміщено у розділі «Браунфілди та грінфілди».  

Інформація щодо іноземних кампаній, які шукають партнерів в Україні, постійно розміщується у розділі «Пошук партнерів» / Пропозиції інвесторів» українською мовою.

У розділі «Гранти» розміщуються актуальні грантові програми.

Інформація щодо підтримки СПД постійно розміщується у розділі «Підприємцям», а також у розділі «Новини».

Протягом IІ кварталу 2020 року бюджетними закладами та установами міста проведено 48 тендерних процедур закупівлі (128 тендерні процедури проведено з початку року), у тому числі 26 - відкриті торги (63 - з початку року). У процедурах закупівель взяли участь 48 суб'єктів господарювання (193 суб'єкта господарювання з початку року), залучено до співпраці 48 суб'єктів господарювання та укладено 48 договорів.

Закуповувались комунальні послуги, продукти харчування, паливо, послуги їдалень, ліки, медичне устаткування, роботи.

Загальна сума коштів за укладеними тендерними договорами у IІ кварталі 2020 року становить 93 772,85 тис. грн. (з початку року — 437962,97 тис. грн.).

Місцеві виробники: ТОВ “Мелітопольський м’ясокомбінат” “Мелітопольський хлібокомбінат”, ТОВ “Українська торгова компанія”, стали переможцями процедур закупівель.

Залучення суб’єктів підприємницької діяльності - місцевих товаровиробників до участі у торгах (тендерах) по закупівлі товарів, робіт

(послуг) за державні кошти проводиться за допомогою розміщення інформації про річні плани закупівель бюджетних закладів та установ м. Мелітополя на

офіційному веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі - системі електронних державних закупівель ProZorro.

Протягом ІІ кварталу 2020 року суб’єктам господарювання передано в оренду 8 об’єктів комунальної власності загальною площею приміщень 2931,6 кв.м. У власність передано 2 об’єкти комунальної власності загальною площею 232,8 кв.м. У звітному періоді пільги за орендними ставками для суб'єктів господарювання не встановлювалися.

З метою підвищення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в місті Мелітополі, покращення ділового клімату, підтримки місцевих товаровиробників у місті Мелітополі щосуботи проводяться ярмарки з продажу продукції місцевих товаровиробників та сільгосппродукції, в яких беруть участь сільськогосподарські підприємства Мелітопольського,

Якимівського, Приазовського, Михайлівського та Веселівського районів, підприємства оптової торгівлі та переробної промисловості міста.

Протягом звітного періоду організовано роботу 13 ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. Графік проведення ярмарків розміщується на офіційному веб-порталі Мелітопольської міської ради.

Станом на 01.07.2020 в місті налічується 1493 об'єкти торгівлі (торговельні центри, супермаркети, магазини, відділи, аптеки, АЗС та АГЗП, кіоски, торговельні павільйони), в тому числі 125 об'єктів оптової торгівлі. Також функціонує: 160 підприємств ресторанного господарства (ресторани, кафе, бари, кафетерії, кулінарії, їдальні, шкільні їдальні та їдальні у ВУЗах, буфети тощо), 15 змішаних та продовольчих ринків і торговельних майданчиків,

на яких розміщено 11279 торгових місць, 347 об'єктів сфери послуг, в тому числі: 72 перукарні та салони краси, 25 автостоянок, 48 станцій технічного обслуговування, 15 готелів, стоматологічні кабінети, лазні та сауни, швейні майстерні, ательє та інші об'єкти).

У місті функціонує широко розвинута фірмова мережа підприємств — товаровиробників (104), в якій продукція реалізується за цінами виробника. З них у різних районах міста розміщено об’єкти: ТОВ “Лідер”- 23, ТОВ “Кондитерська фабрика “Фантазія”- 6, ТОВ “Агро-Сервіс”- 15, ПАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат”- 26, ТОВ “Мелітопольський хлібокомбінат”- 2 крамниці та 9 кіосків (13), ФО-П Костриба (ТМ “Дельфин”) - 7 павільйонів і 6 місць з реалізації пастеризованого молока із спеціалізованих ємностей у різних районах міста, ТОВ “Мелітопольська черешня” - 7 місць з реалізації фруктів, ТОВ “Молочно-жировий комбінат “Південний” -1 фірмова крамниця.

У зв’язку із встановленням обмежень, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) більшість запланованих на ІІ квартал заходів з виконання Комплексної програми відмінено або перенесено на більш пізні строки.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021