Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
До уваги зацікавлених осіб!

 

     Аналітична довідка про хід виконання Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва в Запорізькій області на 2021 -2025 роки в м. Мелітополі за I квартал 2021 року.

      Протягом І кварталу 2021 року структурними підрозділами виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, установами та організаціями, громадськими організаціями забезпечено виконання заходів Комплексної програми згідно з пріоритетними завданнями.

     За даними департаменту реєстраційних послуг Мелітопольської міської ради Запорізької області, станом на 01.04.2021 у місті зареєстровано 10201 суб’єкт підприємницької діяльності, з них 7387 – фізичні особи, 2814 – юридичних осіб. З початку поточного року кількість зареєстрованих юридичних осіб збільшилась на 17 одиниць, кількість зареєстрованих фізичних осіб - підприємців збільшилась на 101 особу.

      Частина надходжень від суб'єктів малого підприємництва до місцевого бюджету за І квартал 2021 року склала 64,4% в загальному обсязі надходжень. У порівнянні з аналогічним періодом 2019 року цей показник зменшився на 1.1 % ( І квартал 2020 року — 65,5%) .

    Регуляторна діяльність Мелітопольською міською радою здійснюється на підставі Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

     Матеріали з регуляторної політики (плани діяльності, проєкти регуляторних актів з аналізами регуляторного впливу, звіти про відстеження результативності, річні звіти про здійснення регуляторної політики) оприлюднюються на офіційному сайті Мелітопольської міської ради у розділі

2

       “Регуляторна політика”. Прийняті регуляторні акти оприлюднюються в друкованих ЗМІ.

       У 1 кварталі 2021 року був розроблений 1 регуляторний акт - “Про встановлення тарифів на платні медичні огляди комунального некомерційного підприємства "Територіальне медичне обєднання "Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги" Мелітопольської міської ради Запорізької області та втрату чинності рішення виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області від 28.11.2019 № 243/5 "Про встановлення тарифів на медичні послуги для проведення медичних профілактичних оглядів”.

     На сьогоднішній день оновлений сайт Мелітопольської міської ради знаходиться на завершальній стадії розробки. Розділ “Регуляторна політика” на новому сайті буде більш інформаційним та систематизованим. Структура розділу буде складатися з таких підрозділів як: “плани діяльності”, “проекти регуляторних актів з АРВ”, “звіти про відстеження результативності”, “річні звіти” та “різне”.

     Щорічно виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради розпорядженням міського голови затверджується План-графік з проведення заходів з відстеження результативності регуляторних актів. На підставі звітів про проведені відстеження, у разі невідповідності вимогам чинного законодавства приймається рішення щодо скасування такого регуляторного акта.

        У 1 кварталі 2021 року відстежень результативності регуляторних актів не проводилось.

       Фахівцями ГУ ДПС у Запорізькій області в м. Мелітополі протягом звітного періоду проведено 8 зустрічей та 1 засідання круглого столу, на яких були присутні 112 представників бізнес-спільноти. На зустрічах обговорювались питання сплати податків, зборів і платежів до бюджетів, єдиного внеску до пенсійного та соціальних фондів, списання заборгованості по податках, платежах та єдиному внеску.

       Також протягом звітного періоду проведено 3 семінари, на яких були присутні 49 платників податків. Найбільш актуальними темами, які обговорювались на семінарах, були новації законодавства, зокрема зміни в Податковому кодексі України, в законодавстві щодо єдиного внеску, питання, пов’язані з деклараційною кампанією, щодо списання заборгованості по єдиному внеску, щодо застосування РРО. Також обговорювались питання нарахування і сплата єдиного податку, єдиного внеску, земельного податку та орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки тощо.

     Протягом січня - березня 2021 року з метою інформування громадськості з питань реалізації державної політики у сфері оподаткування, митної політики та адміністрування єдиного внеску для ЗМІ підготовлено 74 інформаційні матеріали, які розміщувались на сайті Мелітопольської міської ради, а також в інтернет - виданнях «РИА Мелитополь», «Местные вести», «Наш Город»,

3

         «0619.com.ua».

         Щодня працює Центр обслуговування платників Мелітопольської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Запорізькій області (далі - ЦОП Мелітопольської ДПІ), в якому платники податків та громадяни отримують консультації, а також інформаційні та адміністративні послуги. Так, протягом 3 місяців поточного року фахівцями ГУ ДПС у Запорізькій області в м. Мелітополі надано 2275 адміністративних послуг.

        З метою інформування суб’єктів господарювання з актуальною інформацією в податковому законодавстві, законодавстві щодо єдиного соціального внеску, ознайомленням платників з новими формами звітів тощо в ЦОП Мелітопольської ДПІ встановлено 12 інформаційних стендів.

         Систематично проводиться роз’яснювальна робота з суб’єктами підприємницької діяльності щодо легалізації «тіньової» зайнятості та заробітної плати.

       З метою удосконалення системи надання адміністративних послуг проводиться постійний аналіз якості та збільшення кількості адміністративних послуг, які впроваджуються через Центр надання адміністративних послуг м. Мелітополя (далі — Центр).

      До переліку адміністративних послуг Центру додалися послуги департаменту реєстраційних послуг та управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Запорізької області.

        Рішенням 5 сесії Мелітопольської міської ради Запорізької області від 26.03.2021 № 9 було затверджено:

       - перелік адміністративних послуг, у тому числі дозвільного характеру, які надаються через Центр надання адміністративних послуг м. Мелітополя. До переліку додалися послуги департаменту реєстраційних послуг та управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Запорізької області — всього 231 послуга;

     - перелік адміністративних послуг, які надаються через територіальний  підрозділ Центру надання адміністративних послуг м. Мелітополя за адресою: вул. Гризодубової, буд. 44, м. Мелітополь,72313 - всього 134 послуги;

       - перелік адміністративних послуг, які надаються через територіальний

      підрозділ Центру надання адміністративних послуг м. Мелітополя за адресою: вул. Продольна, буд. 2/1, с. Нове, Мелітопольський район, Запорізька область, 72380 - всього 118 послуг;

      - перелік послуг, у тому числі дозвільного характеру, які надаються через віддалене робоче місце Центру, розташоване за адресою: вул. Михайла Грушевського, 27, м. Мелітополь, Запорізька область, 72312 - всього 44 послуги;

      - перелік послуг, у тому числі соціального характеру, які надаються через віддалене робоче місце Центру, розташоване за адресою: просп. Богдана Хмельницького, буд. 68А, м. Мелітополь, Запорізька область, 72311 - всього 82 послуги;

 

4

      - перелік послуг, у тому числі соціального характеру, які надаються через віддалене робоче місце Центру, розташоване за адресою: просп. Богдана Хмельницького, буд. 87, м. Мелітополь, Запорізька область, 72311 - всього 82 послуги;

      - перелік послуг, у тому числі соціального характеру, які надаються через віддалене робоче місце Центру, розташоване за адресою: вул. Гагаріна, буд.1, м. Мелітополь, Запорізька область, 72316 - всього 82 послуги;

      - перелік послуг, у тому числі дозвільного та соціального характеру, які надаються через пересувне віддалене робоче місце Центру - всього 201 послуга;

      - перелік комунальних та консультаційних послуг, які надаються через  Центр - послуги КП «Водоканал», ТОВ «Тепло-Мелітополь» та ТОВ «УМВЕЛЬТ Мелітополь» .

      Адміністратори Центру в березні успішно пройшли стажування стосовно прийому адміністративних послуг Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Запорізькій області. Вже отримані затверджені інформаційні і технологічні карти на вищезазначені адміністративні послуги. Прийом громадян розпочнеться у кінці квітня 2021 року.

      Для покращення якості надання адміністративних послуг адміністратори Центру постійно проходять навчання. У березні проходили вебінари за наступними темами:

      “Реєстр територіальної громади ДМСУ”;

      “Інтеграція земельних послуг в ЦНАП” (ДГК, реєстр, витяги та інші практичні питання)”;

    “Малятко” (підключення, робота в програмі, взаємодія суб’єктів надання адміністративних послуг, отримання інформаційних та технологічних карток);

      “Особливості містобудівної діяльності територіальної громади” (надання послуг через ЦНАП);

     “Державна реєстрація актів цивільного стану” (заведення послуг як делегованих, доступ до реєстру, обіг бланків строгої звітності, особливості заведення на ВРМ);

      “Портал ДІЯ”;

     “Особливості надання адміністративних послуг соціального характеру”. Після прослуховування вебінарів адміністратори успішно пройшли контрольне тестування.

     Здійснюється постійний моніторинг якості надання адміністративних послуг за допомогою відгуків суб'єктів звернень. За березень у відсотковому співвідношенні зі 100 відсотків відвідувачів Центру невдоволених немає, але є поодинокі випадки невдоволення.

       Для інформування суб'єктів звернення інформація викладається на веб-сайті Центру - www.cnap.mlt.gov.ua та офіційній сторінці у Фейсбуці - https://www.facebook.com/MltCnap/.

 

5

      Проєкт «Школа грантрайтингу”

      Організовано прведення тренінгу «Підготовка проєктних пропозицій».

       Цілі тренінгу:

       1. Ознайомлення з механізмами реалізації ініціатив у громаді.

       2. Ознайомлення з формами об’єднання громадян та функції.

       3. Формування розуміння проєктного підходу до реалізації ініціатив.

       4. Відпрацювання навичок підготовки проєктних пропозицій.

      Участь у тренінгу ПРООН «Підготовка проєктних пропозицій» взяли 3 особи (студенти, які наразі проходять дуальну практику) від Агенції розвитку Мелітополя. Тренінг проходив 2 повних дні.

     Результат: студенти, які отримали знання стосовно написання проєктних пропозицій разом з проєктними менеджерами Агенції розвитку Мелітополя розробляють концепцію проєкту «Громадська вбиральня».

       Проєкт «Розвиток інфраструктури підтримки підприємництва»

       На теперішній час готується проєкт: «Розвиток бізнесу і експорту регіону Приазов’я».

      Мета проєкту: підвищення конкурентоспроможності експортно-орієнтованих підприємств регіону Приазов'я шляхом виходу на нові ринки збуту шляхом:

    1. Підвищення обізнаності та отримання необхідного досвіду у сферах інтернет-маркетингу, діджиталізації та стратегічного планування ведення бізнесу цільової аудиторії проєкту;

       2. Сприяння об’єднанню МСП для співпраці та подальшого розвитку;

       3. Створення комфортних умов простору Офісу підтримки бізнесу та експорту;

       4. Забезпечення якісного консультання для МСП щодо переорієнтування їх на нові ринки збуту.

      Результат проєкту: за рахунок створення ОПБЕ в м. Мелітополі буде підвищено рівень конкурентоспроможності підприємств у регіоні Приазов’я. Це сприятиме позитивному іміджу міста, розвитку підприємництва, збільшенню доходів МСП та регіону в цілому.

      Проєкт «EXPO Мелітополь»

      Організовано проведення виставки крафтових виробників під час проведення Азовського форуму.

      У виставковому заході взяли участь 6 виробників крафтової продукції, які представляли продовольчі та непродовольчі товари.

      Результат: виробники крафтової продукції мали змогу продемонструвати та реалізувати свою продукцію.

      Проєкт «Молодіжний СТАРТАП»

      Організація і ведення студентської практики (ТДАТУ), в ході якої готуються проектні пропозиції та написання проектів від молоді.

      Цілі:

      1. Формування проєктних ідей;

      2. Участь у конкурсі проєктів «Бюджет участі».

6

      Всього в практиці беруть участь 6 студентів, 3 групи по 2 особи. Вони зайняті формуванням проєктних ідей для покращення благоустрою міста у напрямах безпеки, культури та туризму.

        Проєкт «Знайди себе у Мелітополі»

       18.02.2021 відбулося засідання у форматі “круглого” столу на тему: “Профорієнтація. Знайди себе в Мелітополі”.

       Під час засідання було презентовано проєкти, направлені на підготовку та розвиток кадрового потенціалу малого підприємництва в місті Мелітополі, а саме:

     “Профорієнтація” (Комп’ютерна Академія “ШАГ”), яким передбачено складання профпаспорта з метою визначення схильностей молоді та надання допомоги у виборі професії. За результатами заходу вирішили:

        1. Залучитися до проєкту «Профорієнтація», який передбачає отримання Профпаспорта в електронному визляді безкоштовно.

        2. Підписати Меморандум між Комп’ютерною академією «ШАГ» та КУ «Агенція розвитку Мелітополя».

       “Знайди себе у Мелітополі” (ГО “Інновації та соціально-економічні ініціативи”), метою якого є забезпечення комунікації між молоддю міста та потенційними роботодавцями. Формування іміджу Мелітополя, як міста кращих можливостей.

        Очікувані результати:

        1. Допомога молоді у виборі майбутньої професії.

        2. Зменшення відтоку молоді з міста. Заповнення робочих вакансій МСП.

        3. Формування бази данних учасників (випускників ДНЗ професійної освіти, загальноосвітніх шкіл міста за їх фаховими інтересами.

        4. Визначення переліку підприємств, установ, для проведення ознайомчих екскурсій.

        У заході взяли участь 24 особи.

        Проєкт «Розвиток кадрового потенціалу міста Мелітополя» та проєкт «Школа бізнесу»

       З метою розвитку кадрового потенціал запроваджено навчальну програму «SkillsLab Platform», яка полягає у створенні бізнес-плану та отриманні фінансування на свої бізнес-плани ідеї.

     Участь у програмі «SkillsLab Platform» беруть 60 представників від Мелітополя за напрямами: SkillsLab Employment Platform» (працевлаштування) та SkillsLab Business Platform (самозайнятість). Учасники протягом програми також зможуть зустрітись з 8 роботодавцями Мелітополя (для напрямку працевлаштування) та отримати безповоротню фінансову підтримку до 1200 доларів США на започаткування власної справи (для напряму самозайнятості).

        Інформаційна підтримка малого підприємництва

      Протягом І кварталу поточного року на виконання заходів Програми управлінням з розвитку підприємництва та промисловості проведено наступні інформаційно-консультативні заходи:

 

7

        15.01.2021 проведено Zооm - конференцію для суб’єктів господарювання у сфері ресторанного господарства міста. Учасникам було надано роз'яснення стосовно вимог, викладених в Постанові Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.2020 №57, дані рекомендації щодо дотримання алгоритму запровадження протиепідемічних заходів під час здійснення державного нагляду (контролю) щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення COVID-19. Участь взяли 22 особи в режимі Zoom.

          21.01.2021 відбулась установча робоча зустріч соціальних підприємців у форматі “круглого” столу.

      Під час зустрічі обговорювалися питання утворення Південно-Східного Кластеру соціальних підприємців, форма реєстрації юридичної особи, можливість розробки Стратегії та Плану діяльності.

       08.02.2021 - “круглий стіл” на тему: “Організація курсів української мови для підприємців, які здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства“. Участь у засіданні взяли викладачі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького та фізичні особи підприємці, які здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства (всього 7 осіб).

      24.02.2021 відбувся семінар на тему: “Протиепідемічні заходи в деяких закладах фізичної культури та спорту на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID -19)". Участь у семінарі взяли суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері спорту (Діяльність спортивних клубів, діяльність фітнес-центрів, інша діяльність у сфері спорту).

         26.02.2021- онлайн-семінар на тему: “Алгоритм взаємодії бджолярів, аграріїв та місцевої влади”. Участь у семінарі взяли бджолярі громадської спілки “Сучасна пасіка” та Мелітопольського об'єднання пасічників “Бджілка” (всього 31 особа).

        16.03.2021 - семінар на тему: “Дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення в перукарнях та салонах краси” (13 учасників). Крім того, учасникам було презентовано онлайн-сервіс “Інтерактивний інспектор“.


          Тендерні процедури закупівель

          Протягом 1 кварталу 2021 року бюджетними закладами та установами міста проведено 96 тендерних процедур закупівель, у тому числі 40 - відкриті торги. У процедурах закупівель взяло участь 96 суб'єктів господарювання, залучено до співпраці 96 суб'єктів господарювання та укладено 96 договорів.

          Закуповувались комунальні послуги, продукти харчування, паливо, послуги їдалень, ліки, медичне устаткування, роботи.

          Загальна сума коштів за укладеними тендерними договорами у 1 кварталі становить 193 625,2 тис. грн.

      Місцеві виробники: ПАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат” та ТОВ “Мелітопольський хлібокомбінат”, ТОВ “Українська торгова компанія”, стали переможцями процедур закупівель.

 

8

         Залучення суб’єктів підприємницької діяльності - місцевих товаровиробників до участі у торгах (тендерах) по закупівлі товарів, робіт (послуг) за державні кошти проводиться за допомогою розміщення інформації про річні плани закупівель бюджетних закладів та установ м. Мелітополя на офіційному веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України - системі електронних державних закупівель ProZorro.

         Протягом І кварталу 2021 року суб’єктам господарювання об’єкти комунальної власності в оренду не передавались. У власність передано 3 об’єкти комунальної власності загальною площею 73,3 кв.м. У звітному періоді пільги за орендними ставками для суб'єктів господарювання не встановлювалися.

           Виставково-ярмаркові заходи

          14 березня 2021 року управлінням з розвитку підприємництва та промисловості у парку культури та відпочинку імені Горького було організовано святковий ярмарок “МАСНИЦЯ” за участю суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства та роздрібної торгівлі, бджолярів міста Мелітополя та Мелітопольського району, Навчальних закладів міста, громадських організацій (всього 17 учасників).

        З метою підвищення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в місті Мелітополі, покращення ділового клімату, підтримки місцевих товаровиробників у місті Мелітополі щосуботи проводяться ярмарки з продажу продукції місцевих товаровиробників та сільгосппродукції, в яких беруть участь сільськогосподарські підприємства Мелітопольського, Якимівського, Приазовського, Михайлівського та Веселівського районів, підприємства оптової торгівлі та переробної промисловості міста.

          Протягом звітного періоду організовано роботу 52 ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, під час яких реалізовано 242 тони продукції на суму 10,7 млн. грн. Графік проведення ярмарків розміщується на офіційному веб-порталі Мелітопольської міської ради (www.mlt.gov.ua).

         За інформацією Мелітопольського міськрайонного центру зайнятості, протягом І кварталу поточного року проведено 1 онлайн-вебінар для безробітних (6 учасників). 2 безробітних отримали одноразову грошову допомогу для започаткування власної справи, загальна сума допомоги склала 85,7 тис. грн. Сфера здійснення діяльності: інтернет-магазин одягу, надання сантехнічних послуг.

          Двом роботодавцям компенсовано сплату єдиного соціального внеску за працевлаштування безробітних на нові робочі місця у сумі 102,0 тис.грн.

            Розвиток соціального підприємництва

         З метою розвитку соціального підприємництва протягом 26-27 січня поточного року відбулася сесія стратегічного планування (тренерки Софія Буртак та Олена Величко), участь в якій взяли засновники громадської спілки “Об'єднання соціальних підприємств України”, представники успішних соціальних підприємств із Миргорода, Черкас, Полтави, Мелітополя.

9

         Сесія стратегічного планування реалізувалася в рамках проекту міжнародної технічної допомоги Проект “Партнерство для розвитку міст” ПРОМІС, що впроваджує Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

        04.03.2021 відбулись Установчі збори засновників Громадської спілки «Південно-східний кластер соціальних підприємців» (15 учасників). Затверджені Статут, Місія, завдання, органи правління Кластеру. Визначені відповідальні особи для проведення реєстрації.

       Протягом звітного кварталу проведено заходи з підготовки документації щодо реєстрація громадської спілки (далі - ГС) «Південно-східний кластер соціальних підприємців», відповідно до чинного законодавства України.

              Розроблено стратегічний план розвитку на 2021-2023 роки, визначено основні цілі розвитку:

              промоція соціального підприємництва;

              формування місцевих, регіональних, державної політик у сфері Соціального підприємництва;

              посилення потенціалу членів громадської спілки.

           ГС «Соціальне підприємство «Мелітопольський навчально-виробничий комплекс», що представлено швейним виробництвом «Сшито/круто» стало переможцем першого туру в конкурсі грантової програмі «Жити на рівних» для соціальних підприємців та соціальних ініціатив в інтересах людей з інвалідністю та їх близького кола Фонду родини «Нечитайло», з ідеєю створення нових робочих місць для жінок з інвалідністю та закупівлі машинки для термодруку по тканині. Проектна пропозиція подана на другий тур конкурсу.

           30.03.2021 проведено робочу зустріч з представниками соціального бізнесу з метою обговорення проєкту створення на базі благодійної організації «Благодійний фонд «Все можливо» інформаційного ХАБу (далі-HUB) для підтримки соціальних підприємців. HUB надаватиме: консультаційні послуги онлайн, консультаційні послуги офлайн, менторську підтримку.

               Розпочато роботу над створенням Навчальної програми «Школа соціального бізнесу» для учнівської молоді.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021