Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Мелітополь приєднається до роботи над новою редакцією закону “Про національні меншини в Україні”
       В Мелітополі відбувся моніторинговий візит членів Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин до місць компактного проживання національних меншин. Поважних гостей вітали 25 травня в інтеркультурному центрі “Кале”.

     Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат України Дмитро Лубинець зазначив:

     - Наша перша мета — почути, як на території Запорізької області налагоджена робота з національними меншинами, почути проблематику від національних меншин, щоб мати змогу вирішити ці питання. Наразі створена робоча група, яку я очолюю, з напрацювання нового закону “Про національні меншини в Україні”. Бо той закон, який був прийнятий у 1992 році, є застарілим та не відповідає вимогам сьогодення.

     В Мелітополь ми приїхали по запрошенню народного депутата Сергія Мінько. Я вражений, що в Мелітополі є інтеркультурний музей караїмів, подібного до якого в Україні не існує. Я вдячний Сергію Мінько за таку чудову організацію, за підтримку культури національних меншин. Він є людиною, яка не тільки працює у Верховній Раді, але і точно розуміє проблематику національних меншин і має бажання і можливості робити Мелітополь найкращим в Україні, - зауважив Дмитро Лубинець.

     Народний депутат України Сергій Мінько, у свою чергу, підкреслив, що Мелітополь підтримує ініціативу з приводу розробки нової редакції закону “Про національні меншини в Україні” і готовий взяти участь в цій роботі.

     - Питання державної етнополітики є актуальним і хвилює жителів абсолютно всіх територій, де проживають представники різних національностей. І Мелітополь — найкращий майданчик для його обговорення. Наше місто визнане інтеркультурною столицею України. Тут століттями в мирі і дружбі проживають представники понад ста різних народів і національностей. Мелітополь став першим українським містом — учасником програми Ради Європи «Інтеркультурні міста» і сьогодні входить в ТОП-10 кращих інтеркультурних міст світу. У 2015-му році була створена Стратегія міжкультурної інтеграції Мелітополя. Ми зробили колосальну роботу.

     Мелітопольці з покоління в покоління шанують традиції і історію своїх предків. Сьогодні в Мелітополі більше 20 активних національно-культурних товариств, які об'єдналися в Асоціацію. На прикладі подій 2014-2015 років ми продемонстрували: саме завдяки тому, що у нас є представники різних народів зі своїм трагічним історичним минулим, ми змогли зберегти мир на нашій території. Упевнений, що представники всіх національних громад підключаться до цієї роботи і дадуть свої пропозиції. Сподіваюся, що в найкоротші терміни Україна отримає якісний законопроєкт, який захищатиме права і відстоюватиме інтереси нацменшин і корінних народів, - зазначив Сергій Анатолійович.

     Народний депутат України та секретар МДО “Національні спільноти” Вікторія Кінзбурзька подякувала Мелітополю за чудовий теплий прийом і відмітила, що ніколи не бачила такого потужного представництва національних меншин.

     А регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області Ірина Карпенко акцентувала на важливості недопущення дискримінації національних меншин.

     У заході взяли участь голова Запорізької обласної ради Олена Жук та заступники голови Запорізької обласної державної адміністрації Руслан Шиханов та Злата Некрасова.

     Руслан Шиханов сказав, що в Мелітополі завжди відчуває полікультурність, бо в нашому місті багато років представники багатьох національностей, релігій та культур співіснують в мирі.

      - Саме на Мелітопольщині ми бачимо соціальну згуртованість. Місцева влада Мелітополя завжди реалізує навіть ще не прописані в законі норми. Тут чудові інтеркультурні товариства, чудові заходи, розмаїття національної кухні. Бажаю вам зберегти свій колорит!

     В рамках моніторингового візиту директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА Владислав Мороко доповів про стан реалізації прав національних меншин в Запорізькій області. Радник міського голови з питань інтеркультурної інтеграції міста Мелітополя Людмила Афанасьєва розповіла про інтеркультурність як чинник розвитку Мелітопольської громади, пленарні доповіді підготували й інші учасники заходу.

     Презентували гостям і елемент Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України — традицію приготування ет аяклак (караїмського пиріжка з м'ясом).

   
   



< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021