Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
До уваги суб'єктів господарювання!

 

     Управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Запорізької області інформує, що з метою реалізації урядових завдань щодо підвищення рівня заробітної плати працівників міста шляхом забезпечення додержання законодавства про оплату праці, насамперед у частині дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, легалізації заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати, в місті Мелітополі реалізуються заходи щодо легалізації заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях міста.

     Заходами передбачена спільна робота органів державної влади, органів місцевого самоврядування, контролюючих, податкових і правоохоронних органів.

     В рамках виконання Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік органами місцевого самоврядування, державними органами та соціальними партнерами з початку року проводиться національна інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодо переваги задекларованої праці та ризиків незадекларованої праці для працівників та роботодавців.

     Такі явища як неформальна економіка й незадекларована праця не тільки обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, вони сприяють створенню й існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які в повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці та соціального забезпечення працівників.

     Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників, сприяє ухиленню від сплати податків, зменшує надходження до державного і місцевих бюджетів. Працівники, які не мають належним чином оформлених трудових відносин, позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій у соціальному захисті.

     Проблема неформальної економіки й незадекларованої праці є однією з потужніших перешкод для країн у забезпеченні гідної праці й високих темпів зростання.

     За різними підрахунками частка працівників, які працюють без оформлення трудових договорів та не сплачують податки складає 25-30 % залежно від регіону, галузі, кваліфікації роботи тощо. За останніми оприлюдненими даними на офіційному сайті Державної служби статистики України кількість неформально зайнятого населення становить 3237,8 тис. осіб (21% від загальної кількості зайнятого населення, тобто кожен п’ятий), з яких зайнятість у неформальному секторі економіки становить 56% від загальної кількості осіб, які зайняті неформально, тобто 1813,9 тис. осіб.

     З 01.07.2021 Державною службою України з питань праці розпочата інспекційна компанія «Виходь на світло» з питань виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності, які мають ризики використання незадекларованої праці та відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведених інформаційних заходів.

     Нагадуємо керівникам підприємств, установ, організацій усіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників щодо необхідності неухильного дотримання законодавства про працю України, зокрема Кодексу законів про працю України, законів України «Про оплату праці», «Про відпустки», тощо.

     Звертаємо Вашу увагу, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена фінансова, адміністративна або дисциплінарна відповідальність.

     Більш детально з інформаційними матеріалами щодо незадекларованої праці можна ознайомитись на сайті Державної служби України з питань праці за посиланням https://dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatosti/.

     За додатковою інформацією та консультаціями щодо правильного застосування трудового законодавства можна звертатись до відділу з питань соціально-трудових відносин та нагляду за призначенням пенсій управління соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Запорізької області за адресою: м. Мелітополь, вул. Бєляєва, буд. 18, телефон 42-40-33 або на електронну адресу Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021