Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
До уваги зацікавлених осіб

 

Аналітична довідка про хід виконання Комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва в Запорізькій області на 2021 -2025 роки в м. Мелітополі за ІІ квартал 2021 року.

         Протягом ІІ кварталу 2021 року структурними підрозділами виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області, установами та організаціями, громадськими організаціями міста забезпечено виконання заходів Комплексної програми згідно з пріоритетними завданнями.

         За даними департаменту реєстраційних послуг Мелітопольської міської ради Запорізької області, станом на 01.07.2021 у місті зареєстровано 10417 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 7594 – фізичні особи, 2823 – юридичні особи. З початку поточного року кількість зареєстрованих юридичних осіб збільшилась на 26 одиниць, кількість зареєстрованих фізичних осіб - підприємців збільшилась на 334 особи.

          Частина надходжень від суб'єктів малого підприємництва до місцевого бюджету за І квартал 2021 року склала 57,7% в загальному обсязі надходжень. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року цей показник зменшився на 7.7 % ( І квартал 2020 року — 65,4%) .

             Проєкт “Покращення місцевого бізнес-клімату”

             Регуляторна діяльність Мелітопольською міською радою здійснюється на підставі Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

           Матеріали з регуляторної політики (плани діяльності, проєкти регуляторних актів з аналізами регуляторного впливу, звіти про відстеження результативності, річні звіти про здійснення регуляторної політики) оприлюднюються на офіційному сайті Мелітопольської міської ради в розділі

           “Регуляторна політика”. Прийняті регуляторні акти оприлюднюються в друкованих ЗМІ.

            У 2 кварталі 2021 року були розроблені 4 регуляторні акти:

- “Про затвердження Загальних Правил розміщення вивісок (табличок) у місті Мелітополі"

-”Про внесення змін до рішення 36 сесії Мелітопольської міської ради Запорізької області VI скликання від 29.03.2011 № 11 "Про затвердження Правил благоустрою території міста Мелітополя та втрату чинності рішення 19 сесії Мелітопольської міської ради Запорізької області V скликання від 29.08.2007 № 13”

- "Про затвердження Положення про порядок реєстрації пасіки та внесення до відомості інформації про фізичних осіб та субєктів господарювання на отримання дотації за бджолосім'ї"

- « Про затвердження Порядку видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів у м. Мелітополь».

         На сьогоднішній день оновлений сайт Мелітопольської міської ради знаходиться на завершальній стадії розробки. Розділ “Регуляторна політика” на новому сайті буде більш інформаційним та систематизованим. Структура розділу буде складатися з таких підрозділів як: “плани діяльності”, “проєкти регуляторних актів з АРВ”, “звіти про відстеження результативності”, “річні звіти” та “різне”.

          Щорічно виконавчим комітетом Мелітопольської міської ради розпорядженням міського голови затверджується План-графік з проведення заходів з відстеження результативності регуляторних актів. На підставі звітів про проведені відстеження, у разі невідповідності вимогам чинного законодавства приймається рішення щодо скасування такого регуляторного акта. У 2 кварталі 2021 було проведено 5 періодичних відстежень результативності регуляторних актів.

            Фахівцями ГУ ДПС у Запорізькій області в м. Мелітополі протягом звітного періоду проведено 6 зустрічей та 1 засідання круглого столу, на яких були присутні 111 представників бізнес-спільноти. На зустрічах обговорювались питання сплати податків, зборів і платежів до бюджетів, єдиного внеску до пенсійного та соціальних фондів, списання заборгованості по податках, платежах та єдиному внеску.

          Також протягом звітного періоду проведено 4 семінари, на яких були присутні 60 платників податків. Найбільш актуальними темами, які обговорювались на семінарах, були новації законодавства, зокрема зміни в Податковому кодексі України, в законодавстві щодо єдиного внеску. Також обговорювались питання нарахування і сплата єдиного податку, єдиного внеску, земельного податку та орендної плати, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки тощо.

          Протягом квітня-червня 2021 року з метою інформування громадськості з питань реалізації державної політики у сфері оподаткування, митної політики та адміністрування єдиного внеску для ЗМІ підготовлено 79 інформаційних матеріали, які розміщувались на сайті Мелітопольської міської ради, а також в інтернет - виданнях «РИА Мелитополь», «Местные вести», «Наш Город»,

«0619.com.ua».

         Щодня працює Центр обслуговування платників Мелітопольської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Запорізькій області (далі - ЦОП Мелітопольської ДПІ), в якому платники податків та громадяни отримують консультації, а також інформаційні та адміністративні послуги. Так, протягом ІІ кварталу поточного року фахівцями ГУ ДПС у Запорізькій області в м. Мелітополі надано 4695 адміністративних послуг.

           З метою інформування суб’єктів господарювання з актуальною інформацією в податковому законодавстві, законодавстві щодо єдиного соціального внеску, ознайомленням платників з новими формами звітів тощо в ЦОП Мелітопольської ДПІ встановлено 12 інформаційних стендів.

           Систематично проводиться роз’яснювальна робота з суб’єктами підприємницької діяльності щодо легалізації «тіньової» зайнятості та заробітної плати.

         З метою удосконалення системи надання адміністративних послуг проводиться постійний аналіз якості та збільшення кількості адміністративних послуг, які впроваджуються через Центр надання адміністративних послуг м. Мелітополя (далі - Центр).

           Станом на кінець ІІ кварталу 2021 року перелік налічує 234 адміністративні послуги. За цей період впроваджено такі популярні адміністративні послуги:

  1. - укладання договору про тимчасове порушення об’єкта благоустрою під розміщення тимчасової споруди некомерційного призначення — металевого гаража;

    1. - погодження (продовження терміну дії погодження) паспорта вивіски або комплексного паспорта вивісок (табличок) на будинках, будівлях або спорудах.

           Послуга надання відомостей з ДЗК тепер поділена на дві послуги:

- надання відомостей з Державного земельного кадастру у формі витягів з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з усіма відомостями, внесеними до поземельної книги, крім відомостей про речові права на земельну ділянку, що виникли після 1 січня 2013 року;

- надання відомостей з Державного земельного кадастру в формі витягів з

       Державного земельного кадастру про земельну ділянку з відомостями про речові права на земельну ділянку, їх обтяження, одержаними в порядку інформаційної взаємодії з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

          Розпочато прийом громадян в територіальних підрозділах Центру: у м. Мелітополі по вул. Гризодубової, буд. 44, (надається 134 послуги), в с. Нове Мелітопольського району (118 послуг), у віддалених робочих місцях: просп. Богдана Хмельницького, буд. 68А, (82 послуги), просп. Богдана Хмельницького, буд. 87 (82 послуги), вул. Гагаріна, буд.1, (82 послуги).

          У Центрі надаються комунальні та консультаційні послуги представниками КП «Водоканал», ТОВ «Тепло-Мелітополь » та ТОВ «УМВЕЛЬТ Мелітополь».

          На стадії запровадження прийом громадян представниками Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області в Центрі з наступних послуг:

          Консультації щодо:

- переліку документів, необхідних для призначення (перерахунку) страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням;

- порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат;

- порядку створення, прав і обов'язків та повноважень комісії (уповноваженого) із соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;

- довідкової інформації (номера телефонів, адреси відділень управління, режим роботи, порядок звернення на прийом);

Послуги за наступним переліком:

            1. - призначення страхових виплат у зв’язку з втратою працездатності від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання для подальшого їх розгляду;

  1. - призначення страхових виплат у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання особам, які мають на це право для подальшого їх розгляду;

  2. - зміна напрямку страхових виплат для подальшого їх розгляду;

  3. - довідка про доходи для подальшого їх розгляду;

  4. - довідка про доходи за попереднім замовленням;

  5. - надання медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві.


         Популярними стали послуги Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Запорізькій області:

- обмін посвідчення водія (без складання іспитів);

- видача нового посвідчення водія замість втраченого або викраденого;

- державна реєстрація нового транспортного засобу (без огляду)

- перереєстрація транспортного засобу у зв’язку із зміною найменування та адреси юридичних осіб, прізвища, імені чи по батькові, місця проживання фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, установлення газобалонного обладнання

          З травня 2021 року Центром надано 98 послуг у цій сфері.

          Проводиться постійне інформування суб'єктів звернення на вебсайті Центру - www.cnap.mlt.gov.ua та офіційній сторінці у фейсбуці - https://www.facebook.com/MltCnap/.


          Проєкт «Розвиток інфраструктури підтримки підприємництва»

 

          У 2020 році було створено Офіс підтримки бізнесу та експорту за підтримки проєкту ПРОМІС, в рамках якого було проведено більше 15 навчальних заходів для підготовки фахівців офісу, а також для МСП Мелітополя щодо вивчення можливостей експорту, аналізу нових ринків збуту, вивчення основ digital-маркетингу та актуальних і ефективних інструментів для
роботи під час карантину. Для забезпечення потреб МСП в актуальній інформації щодо можливостей навчання, розвитку та співпраці, в тому числі з міжнародними організаціями, створено інвестиційний портал Мелітополя, придбане обладнання для проведення онлайн-заходів, квадрокоптер, фотоапарат,

         У рамках діяльності Офісу було проведено навчальні заходи та семінари з написання проєктів та бізнес-планів, залучено експертів та фахівців для бізнесу за напрямками та секторами діяльності.

        Комунальною установою «Агенція розвитку Мелітополя» (далі - КУ «АРМ») розпочата 2 фаза проєкту «Розвиток бізнесу і експорту продукції МСП міста Мелітополя та Мелітопольського району», головною метою якого є підвищення конкурентоспроможністі експорто-орієнтованих підприємств регіону Приазов'я та вихід на нові ринки збуту. Проєкт передбачає формування складу Офісу, співпрацю з вищими навчальними закладами задля організації діяльності у сфері розробки документів для експорту, відвідування та оповіщення про виставкові заходи, навчання представників бізнесу та реалізація програм, які дозволять знайти спільні шляхи між іноземними замовниками та місцевими постачальниками.


         Підвищення конкурентоспроможності МСП міста Мелітополя,

популяризація місцевих виробників


      10-11 червня поточного року управлінням з розвитку підприємництва та промисловості виконавчого комітету Мелітопольської міської ради (далі-Управління) організовано участь промислових підприємств м. Мелітополя у І Міжнародному інвестиційному форумі “Південна стратегія розвитку”.

         Активну участь у вищезазначеному заході взяли представники підприємств ГК “Турбоком”, ТОВ “Мелітопольський механічний завод”, ТОВ “Isatex Invest Group”, ТОВ “Агролідер - 2013”.

         Підприємствами було презентовано власні інвестиційні проєкти:

- “Європейська ливарня” (ГК “Турбоком”),

- “Агро-еко індустріальний парк - зелені перспективи розвитку” (ТОВ “Isatex Invest Group”),

- “Замкнений цикл виробництва ТОВ ММЗ” (ТОВ “Мелітопольський механічний завод”).

        На стадії підготовки до реалізації знаходиться проєкт КУ “АРМ” «Експоцентр на базі індустріального парку «Мелітополь».

      Мета проєкту: створення сучасних умов для демонстрації продукції місцевих виробників, її популяризації та реалізації, а також умов для реалізації бізнес-проектів, громадських, культурних та інших заходів; розширення ділових зв’язків з українськими та іноземними підприємствами, фінансовими установами, громадськими організаціями шляхом проведення ярмарків, виставок, презентацій, конференцій; створення сприятливих умов для виходу місцевого бізнесу на нові ринки збуту.

       Цілі проєкту:

- просування продукції підприємств м. Мелітополя та регіону Північного Приазов’я на внутрішньому та зовнішньому ринках;

- розвиток промислового туризму в регіоні;

- налагодження партнерських відносин з виробниками інших регіонів;

- стимулювання реалізації інноваційних проєктів;

- сприяння позитивному інвестиційному іміджу регіону та залучення інвестицій.

 

        Виставково-ярмаркові заходи

      З метою підвищення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва в місті Мелітополі, покращення ділового клімату, підтримки місцевих товаровиробників у місті Мелітополі щосуботи проводяться ярмарки з продажу продукції місцевих товаровиробників та сільгосппродукції, в яких беруть участь сільськогосподарські підприємства Мелітопольського, Якимівського, Приазовського, Михайлівського та Веселівського районів, підприємства оптової торгівлі та переробної промисловості міста.

       У ІІ кварталі поточного року організовано роботу 52 ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, під час яких реалізовано 250 тон продукції на суму 9,4 млн грн. Графік проведення ярмарків розміщується на офіційному веб-порталі Мелітопольської (www.mlt.gov.ua).

Враховуючи попит населення, напередодні Великодня, 30 квітня та 1 травня 2021 року управлінням організовано проведення святкових ярмарків “Ярмарок пасхальних кулічів”.

       Пасхальні кулічі були представлені виробниками та підприємствами оптової торгівлі міста: ТОВ “Мелітопольський хлібокомбінат”; ТОВ "Лідер"; ТОВ “Форос”; ТОВ “ЮГ - Кондитер”; ФО-П Лагода; ФО-П Сущенко і реалізувалися за цінами виробника та оптово - відпускними цінами.

18 червня було організовано ярмарок місцевих товаровиробників під час фестивалю “ЧерешнЕво”. Участь у ярмарку взяли 25 суб’єктів господарювання, серед яких підприємства ресторанного господарства і торгівлі, пасічники, дизайнерські студії, ТДАТУ, соціальне підприємство “Сшито круто”, громадські організації міста.

Тендерні процедури закупівель

       Протягом ІІ кварталу 2021 року бюджетними закладами та установами міста проведено 171 тендерну процедуру закупівель, у тому числі 106 - відкриті торги. У процедурах закупівель взяли участь 171 суб'єкт господарювання, залучено до співпраці 171 суб'єкта господарювання та укладено 171 договір.

         Закуповувались комунальні послуги, продукти харчування, паливо, послуги їдалень, ліки, медичне устаткування, роботи.

         Загальна сума коштів за укладеними тендерними договорами у ІІ кварталі становить 221106,2 тис. грн.

         Місцеві виробники: ПАТ “Мелітопольський м’ясокомбінат” та ТОВ “Мелітопольський хлібокомбінат”, ТОВ “Українська торгова компанія”, стали переможцями процедур закупівель.

        Залучення суб’єктів підприємницької діяльності - місцевих товаровиробників до участі у торгах (тендерах) із закупівлі товарів, робіт (послуг) за державні кошти проводиться за допомогою розміщення інформації про річні плани закупівель бюджетних закладів та установ м. Мелітополя на офіційному веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України - системі електронних державних закупівель ProZorro.

 

         «Розвиток кадрового потенціалу міста Мелітополя» проєкт «Школа бізнесу»

          Проєкт «Знайди себе у Мелітополі»


          17,18,19 травня Управлінням спільно з ГО “Інновації та соціально-економічні ініціативи” проведено заходи з реалізації проєкту “Знайди себе у Мелітополі”.

          Головна мета проведення заходу - зменшення відтоку молоді з міста завдяки формуванню іміджу Мелітополя, як міста кращих можливостей.

          577 учнів випускних класів 17 ЗОШ міста отримала дорожню карту і проходила послідовно п’ять локацій:

          «Саме тут розумне комфортне місто для всіх» - відеоролик про місто, інтерактивна гра з інтернет-технологіями на знання інформації про розвиток і можливості рідного міста.

         «Саме тут місто новаторів» - присвячена машинобудівному та промисловому комплексу міста, інтерактивна гра-кросворд за професіями та актуальними вакансіями машинобудівних та промислових підприємств.

         «Саме тут розумне місто». Інтерактивне спілкування та презентація (з використанням макетів) передових технологій.

         «Саме тут екологічне місто» - інтерактивна гра з використанням гугл-мап нашого міста та регіону та напрямів екологічного розвитку.

          «Саме тут місто можливостей» - інтерактивна гра на фоформування усвідомлення своїх можливостей та їх реалізацію в нашому місті.

        І. У рамках реалізації проєкту «Платформа сучасної дуальної підготовки та кар’єрного постдипломного зростання фахівців спеціальності «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів» було проведено 3 навчальні тренінги для здобувачів професійної та професійно-технічної освіти Мелітопольського професійного аграрного ліцею (МПАЛ) та Мелітопольського промислово-економічного фахового коледжу ( МПЕК):

8.04.2021 – Тренінг «Як почати власний бізнес», кількість учасників – 28 осіб.

13.04.2021 – Тренінг «Цільова аудиторія та принципи позиціонування бренду», кількість учасників – 20 осіб.

15.04.2021 – Тренінг «Бізнес-планування та реєстрація ФОП», кількість

учасників - 20 осіб.

         ІІ. В рамках реалізації проєкту «SkillsLab Business Platform» 08.04.- 24.06.2021 було проведено 8 навчальних модулів, а також 7 менторських зустрічей з підготовки та оформлення бізнес-планів з метою подальшої участі в їх конкурсі та можливості отримання безповоротної фінансової допомоги до 2000$ на закупівлю необхідного обладнання. Всього 15 заходів (кількістю учасників по кожному заходу від 25 до 30 осіб)

          Теми навчальних зустрічей:

«Де шукати натхнення: як обрати ідею бізнесу чи Startup?»;

«Організація власної справи: бізнес-план – структура та розділи»;

«Тайм Менеджмент»;

«Юридична грамотність та фінансова складова»;

«Маркетингова стратегія»;

«SMM просування, SEO»;

«Організація власної справи: бюджетування»;

«Підтримка та розвиток підприємницької діяльності. Еволюція бізнесу»;

Теми менторських зустрічей:

«Як оформити та вести підприємницьку діяльність»;

«Маркетингова стратегія»;

«СММ-стратегія, СЕО»;

«Доопрацювання бюджету»;

«Бізнес-план, структура та розділі»;

«Перша частина фінальної менторської зустрічі - консультація з питань

підприємництва, стратегії розвитку, бюджету»;

«Друга частина фінальної менторської зустрічі - консультація щодо бізнес-

плану, СММ-стратегія, СЕО».

         Управлінням спільно з управлінням соціального захисту населення Мелітопольської міської ради Запорізької області організовано та проведено семінари на тему: “Зміни у законодавстві України: впровадження електронних трудових книжок, дистанційної та надомної роботи найманих працівників”, у рамках якого присутнім були роз’яснені нововведення у трудовому законодавстві та презентовано онлайн-сервіс “Інтерактивний інспектор”.

            Семінари проведено:

- 08.04.2021 для бізнесу м. Мелітополя, а також структурних підрозділів виконавчого комітету, всього участь взяли 11 осіб,

- 09.04.2021 для комунальних установ (11 осіб),

- 16.04.2021 для ресторанного бізнесу (8 осіб).

       Мелітопольським міськрайонним центром зайнятості у звітному періоді проведено 2 онлайн-вебінари з орієнтацією на підприємницьку діяльність з метою залучення до підприємницької діяльності незайнятих осіб. Кількість учасників -19.

 

            Розвиток соціального підприємництва

05.04.2021 зареєстровано громадську спілку (далі- ГС) “Південно-східний кластер соціальних підприємців”.

08-10.04.2021 представники ГС «Південно-східний кластер соціальних підприємців» взяли участь у навчанні у першому із трьох модулів на тему: «Розвиток кластерів у Луганській, Донецькій та Запорізькій областях».

           ГС «Соціальне підприємство «Мелітопольський навчально-виробничий комплекс», що представлено швейним виробництвом «Сшито/круто» стало переможцем першого туру конкурсу грантової програми «Жити на рівних» для соціальних підприємців та соціальних ініціатив в інтересах людей з інвалідністю та їх близького кола Фонду родини «Нечитайло», з ідеєю створення нових робочих місць для жінок з інвалідністю та закупівлі машинки для термодруку по тканині. Проєктна пропозиція подана на другий тур конкурсу.

        30 червня 2021 року в конференц-залі ЦНАП відбулося засідання у форматі «круглого столу» «Презентація Громадської спілки «Південно-східний кластер соціальних підприємців», присвяченого Міжнародному дню соціального бізнесу, який традиційно відзначається в усьому світі 28 червня.

        У рамках проведення засідання «круглого столу» проведено обговорення питань об’єднання зусиль зацікавлених сторін щодо підтримки та розвитку соціального підприємництва в Південно – Східному регіоні.

          До участі у засіданні долучилися представники соціальних підприємств з міста Мелітополя, Запоріжжя, Миколаєва, а також представники інших зацікавлених сторін.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021