Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Роз’яснення щодо проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування

         Управління державної служби Головного управління державної служби України в Запорізькій області надає  роз’яснення щодо проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування

          1. Щодо прийняття на державну службу осіб, на період відсутності (відпустки) основного працівника.

           Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну службу», державна служба в Україні - це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів. Зазначеним Законом, зокрема, встановлено основні принципи прийняття осіб на державну службу та звільнення з неї.
             Згідно із частиною 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.  
          Прийняття осіб на посади державних службовців за цивільно-правовою угодою чи контрактом на період тимчасової відсутності основного працівника (хвороби, відпустки тощо) Законом України «Про державну службу» не передбачене.
            Разом з тим, специфічним видом відпустки є відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
          На період зазначеної відпуски, у порядку, встановленому статтею 4 Закону України «Про державну службу», на посади державних службовців можуть прийматися особи за строковим трудовим договором (на період відсутності основного працівника).
        Зазначені особи проходять конкурсний відбір або іншу процедуру, встановлену законодавством, приймають присягу державного службовця та їм присвоюються відповідні ранги у межах категорії посад.

            2. Щодо прийняття особи за строковим трудовим договором на період перебування у відпустці посадової особи місцевого самоврядування.

         Відповідно до статті 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» на час відсутності (відпустки) посадових осіб місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом). Тобто, при потребі виконання роботи тимчасово відсутньої посадової особи (довготермінове відсторонення від посади, хвороба, відпустка, тощо), на час її відсутності, за винятком відсутності основного працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, може бути прийнята інша особа на умовах контракту (без конкурсу). 
           Особи, прийняті на роботу в органи місцевого самоврядування на умовах контракту, не набувають статусу посадових осіб місцевого самоврядування, вони не складають присяги, їм не присвоюються ранги посадових осіб місцевого самоврядування, а період роботи за контрактом не зараховується до стажу служби в органах місцевого самоврядування.
         Водночас, прийняття осіб за строковим трудовим договором (контрактом) можливе лише у випадку тимчасової відсутності посадової особи місцевого самоврядування.
           Прийняття на вакантні посади (у тому числі на період відсутності основного працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) керівників відділів, управлінь, спеціалістів місцевих рад здійснюється шляхом призначення відповідно міським, селищним, сільським головою на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.
          Таким чином, на період відсутності основного працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на займану ним посаду може бути прийнята інша особа шляхом призначення головою місцевої ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою діючим законодавством.  

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021