Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
Форум інтеркультурних міст

14-17 червня 2012 року в Луцьку відбувся Перший міжнародний форум інтеркультурних міст під назвою «Українська платформа змін», організований Міністерством культури України, Луцькою міською радою і Центром розвиту «Демократія через культуру» в рамках програми Ради Європи/Європейської Комісії «Інтеркультурні міста».

В Луцьку зібралися представники міст, що входять до «Української платформи інтеркультурних міст» на свій перший Форум. Участь у його відкритті взяли заступник Міністра культури України Тимофій Кохан, голова облдержадміністрації Борис Клімчук, Луцький міський голова Микола Романюк, голова офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовські, Генеральний Консул Республіки Польща у Луцьку Марек Мартінек, заступник керівника відділу з питань культурної політики, діалогу і розмаїття Дирекції Ради Європи з питань демократичного управління, культури та розмаїття Кристина Баглай, директор центру розвитку «Демократія через культуру» Олександр Буценко, який модерував засідання.

Від міста Мелітополя взяли участь: заступник міського голови - Ірина Донець, завідуюча відділом культури Мелітопольської міської ради - Наталя Іванова, директор Мелітопольського міського краєзнавчого музею - Лейла Ібрагімова, голова Мелітопольського міського єврейского товариства - Ганна Стаценко.

Мережа українських міст (11 міст: Мелітополь, Южне, Херсон, Хмельницький, Вінниця, Павлоград, Прилуки, Ніжин, Житомир, Луцьк, Івано-Франківськ) є однією з чотирьох національних мереж, що існують у Європі. Крім української, є італійська, іспанська та норвезька мережа. Що об’єднує такі міста, як вони бачать майбутнє? – на ці та інші питання шукали відповіді на Форумі інтеркультурних міст у Луцьку.

У Форумі в Луцьку взяли участь не тільки представники українських  та європейських інтеркультурних міст (Люблін, Лісабон) та міжнародних організацій, а й інші міста з України (Одеса, Сімферополь) та Європи (Жешув, Торунь, Вільнюс, Брест), яких цікавлять нові підходи до розвитку місцевих громад. Ідея інтеркультурності як ефективного двигуна в розвитку міст вийшла далеко за межі Європи – її сьогодні розвивають у Канаді, Мексиці, Японії. Партнерами європейської мережі інтеркультурних міст, яку складає 21 місто, представляючи більшість країн Європи, є понад 45 інших міст, що представляють різні мережі та об’єднання.

 

Ідея програми «Інтеркультурні міста» спиралася на висновки та рекомендації Білої книги Ради Європи з міжкультурного діалогу, розробленої представниками та експертами всіх країн-членів і схваленої 2008 року. Пілотним учасником програми від самого початку від України стало місто Мелітополь (Запорізької області) завдяки Центру розвитку «Демократія через культуру» (Київ), який виступив ініціатором і координатором цієї програми в Україні. Програма «Інтеркультурні міста» була включена до Плану дій між Радою Європи та Україною на 2008-2011 роки, а також Плану, запропонованому Радою Європи Україні на 2011-2014 роки під назвою «Партнерство заради реформ».

Найголовніша подія  Форуму – підписання угоди про співпрацю між Радою Європи та Українською платформою інтеркультурних міст. Текст угоди підписали від Ради Європи – директор Дирекції з питань демократичного управління, культури і розмаїття Роберт Палмер, від українських міст – Луцький міський голова Микола Романюк і директор Центру розвитку «Демократія через культуру» Олександр Буценко.

Протягом трьох днів Форуму були розглянуті численні питання, пов’язані з розвитком програми в Україні, взаємодії з європейськими містами, розвитку між секторної та міжмуніципальної співпраці.

У рамках Форуму в Луцьку відбулася насичена культурна програма, зокрема, в арт-галереї «Луцьк» відкрилася виставка робіт іспанського художника Антоні Міро «Влада уяви» та презентація книги литовського філософа, члена Європейського парламенту Леонідаса Донскіса, в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася літературна презентація «Міжкультурний діалог: першим було слово», де в центрі уваги був культурологічний альманах «Хроніка 2000», на «Мистецькій вулиці» демонстрували свої творчі здобутки місцеві митці та представники українських міст, у Палаці культури виступали мистецькі колективи Луцька, відкрився Міжнародний студентський фестиваль української пісні «На хвилях Світязя».

Завершився Форум мистецькою феєрією «Ніч у Замку».

Довідково:

2011 року група українських міст схвалила Меморандум про Українську платформу інтеркультурних міст. Це стало першим кроком для створення національної мережі  інтеркультурних міст як результат і розвиток програми Ради Європи/Європейської Комісії «Інтеркультурні міста». Програма була започаткована 2008 року з метою дослідити на прикладі пілотних міст із різних країн Європи, які можливості отримують місцеві громади, запроваджуючи стратегію міжкультурного діалогу, міжкультурної співпраці, спільного бачення і відкритості.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021