Інформація
я маю право

Цілодобовий прийом звернень
Цілодобовий прийом звернень:
15-80
+380 (096) 447-22-00
+380 (619) 44-80-15
Стрічка наших новини на вашому сайтіRSS 2.0 Cтрічка новин

Мелітопольська міська рада
Адреса:

72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5

Телефон: +38 (0619) 44-01-62
Факс: +38 (0619) 42-00-66
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script

Виконавчий комітет
Мелітопольської міської ради
Адреса: 72312, Запорізька обл.
м. Мелітополь, вул. М.Грушевського, 5
Телефон: +38 (0619) 42-13-58
Факс: +38 (06192) 6-34-70
E-mail: Этот адрес e-mail защищен от спам-ботов. Чтобы увидеть его, у Вас должен быть включен Java-Script
ІНТЕРКУЛЬТУРНІСТЬ - СОЦІАЛЬНИЙ ПРІОРИТЕТ РОЗВИТКУ МЕЛІТОПОЛЯ
   Історично багатонаціональне, місто Мелітополь по справжньому глибоко усвідомило цю свою особливість, у 2008 році ставши учасником Програми «Інтеркультурні міста» під егідою Ради Європи. З цього часу життя Мелітополя концептуально і змістовно виступає невід’ємною й органічною складовою процесу творення спільного культурного європейського міського простору.
Як показало життя, ґрунтуючись на наукових підходах до розробки і подальшому ретельному моніторингу продуктивності втілених заходів, завдяки координації зусиль та злагодженій системній роботі міської влади й представників національних громад,– уже через неповних чотири роки від початку планомірного впровадження Програми «Інтеркультурні міста», обраний містом вектор розвитку дав міській громаді змогу творчо осмислити перспективи конструктивного вирішення багатьох проблем.

Так, при розробці «Стратегії розвитку міста Мелітополя до 2020», в ході анкетного опитування 2012 року, проведеного Центром соціологічних досліджень Мелітопольського державного педагогічного університету, було виявлено, що 55,9% опитаних основну перевагу міста, порівняно з іншими українськими містами, вбачали в його географічному розташуванні (перехрестя транспортних шляхів), 26,6% - в сприятливих кліматичних умовах, а 22,9% респондентів - в його інтеркультурності (мирному співіснуванні різних національностей). Якщо два перших фактори є об'єктивними і традиційно масово відзначалися в опитуваннях мелітопольців, то показники третього свідчать про визнання широкою громадськістю інтеркультурності як стійкої компоненти бренду міста.

За минулі чотири роки в нашій країні відбулись значні політичні і економічні зміни, що обумовили необхідність актуалізації «Стратегії розвитку Мелітополя» та її коригування згідно потреб і побажань мешканців міста. З цією метою з 26 лютого по 6 березня 2016 року було проведене соціологічне опитування мелітопольців, в якому взяло участь 2784 респондентів.

Дане анкетне опитування, також наочно демонструє прихильність містян передусім до соціальної характеристики міста – інтеркультурності. У той час, як дещо зменшився екологічний показник сприятливих кліматичних умов -25,3%, а вигідне географічне розташування (перехрестя транспортних шляхів) віднесли до соціокультурних переваг міста 38,7% його мешканців (значне падіння цього показника обумовлюється,на наш погляд, насамперед, анексією Криму Росією та військовим конфліктом на Донбасі), то Інтеркультурним містом вважають Мелітополь 25,5% мешканців, (зростання цього показника пов’язуємо перш за все з широким висвітленням прийняття Плану і заходів з його реалізації).

Наголошуємо,, що ріст прихильників інтеркультурної характеристики Мелітополя відбувається на тлі значної міграційної напруги у регіоні, викликаної, насамперед, потребою прийому значної кількості вимушено переселених осіб з Донбасу і Криму.

За вказаних обставин науковий супровід програм соціокультурної політики Мелітополя лише підтвердив свою доцільність і своєчасність, надаючи можливість адекватного вирішення громадою міста та його владою актуальної гуманітарної регіональної проблеми.

Разом з тим, маємо всі підстави вважати, що саме системний моніторинг ефективності багатьох попередніх практичних напрацювань і дозволив виявити ті оптимальні методи і напрями впровадження стратегії інтеркультурного Мелітополя сьогодні.

В світлі сьогоднішніх викликів перед мелітопольською громадою тим більш нагальним завданням постає впровадження «Плану міжкультурної інтеграції міста Мелітополь на 2015-2020 рр.», що полягає насамперед в об'єднанні зусиль різних секторів і мобілізації внутрішніх ресурсів впливу на покращення якості життя як його корінних мешканців, так вимушених переселенців – людей багатьох національностей, відтепер надовго, а можливо й на все життя – Мелітопольців.

Тому не викликає сумнівів, що до найважливіших компонент його впровадження слід віднести й подальше втілення нової урбаністичної моделі інтеркультурної інтеграції і зміцнення взаємин між культурними спільнотами міста – сумлінно відредагованої, протестованої й випробуваної на ефективність містами – учасниками Програми Ради Європи «Інтеркультурні міста» та адаптованої на практиці мелітопольською громадою при розробці і втіленні нинішніх міських стратегій управління етнокультурним розмаїття.

Людмила Афанасьєва, директор Центру соціологічних досліджень МДПУ ім. Б. Хмельницького.

Андрій Орлов, старший науковий співробітник Центру соціологічних досліджень МДПУ ім. Б. Хмельницького.

< Пред.   След. >

                                                   Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше.

Мелітопольська міська рада © 2005-2021